Na zvaničnom sajtu EP osvanula je priča o nekada jednom trinaestogodišnjaku koji je rekao da želi da postane najbolji na svijetu. Deset godina kasnije, bio je.

Stigao je: Sander Sagosen, vjerovatno je  prva zvijezda Evropskog prvenstva i neko od koga norveški nacionalni tim očekuje najviše.

Godine 2015. Handball-Planet.com proglasio je igrača rođenog u Trondheimu za naboljeg mladog na svijetu, titulu koju je takođe ponio u naredne dvije godine. U decembru 2018. godine Handball-Planet proglasio je Sagosena najboljim rukometnim igračem sveta.

- To je naslov koji želim da osvojim nekoliko puta - kazao Sagosen.

Jasno je da je Sagosen poseban, kako za Norvešku, tako i za njegov klub PSŽ.

Ali ovih dana to klub nije njegov cilj  ili nešto što zaokupljeju njegov um. Sada želi da sa Norveškom dođe do titule na EP. Norveška putovanje na EHF EURO 2020 započinje na vlastitom igralištu.

 

Rukomet preko fudbala

Kao i većina drugih talenata, Sagosen je takođe igrao fudbal. Čak je odabrao fudbal prije rukometa. U njegovoj kući, u vrtu je bila vještačka trava, u podrumu teretana. To su bili uslovi za nekoga ko je želio da postane nešto - kao što je mladi Sander.

- Odlučio sam da postanem najbolji na svijetu. Zašto se baviti nečim ako ne želite biti najbolji? Ako to želite, ništa ne može da vas zaustavi. A budući da sam bio iznad prosjeka i po vještini i igri, lako je bilo vjerovati da bih mogao biti nešto.

I posto je ne nešto nego neko kome se dive svijet.

Nastupa za jedan od najboljih svjetskih klupskih timova - PSG, a ima i srebrne medalje iz 2017. i 2019. godine.

- Mama i tata su mi sve značili. Tata me je naučio šta mogu, a takođe me naučio i našim vrijednostima. On je taj koji me najbolje poznaje, a takođe je i najbolji trener kojeg sam imao. Mama se ponekad može zaboraviti, ali ona je ta koja sve to čini. To je timski rad.

 

Preduzeo sam prave korake

 Od 2014. godine igra Ligu šampiona. Tri godine kasnije prešao je u PSG.

- Preduzeo sam prave korake, u kombinaciji sa podrškom porodice. Morate preduzeti potrebne korake i tada ćete jednog dana biti na vrhu stepenica.

Sjajni srednji bek Norveške kaže da nije gubio vrijeme i da žrtva zbog uspjeha nije bila velika.

- Ne gledam na to tako. Kada odlučite da se bavite rukometom, dobijate još toliko toga. To postaje način života. Da nisam ništa ,,žrtvovao”, ne bih bio danas ovdje. Odlučio sam se.

U daljem razgovoru pričao je o životu u Parizu.

- Život u PSG-u posvećen je rukometu. Tim se sastaje u 3 sata. Potom slijedi sat gledanja videa, zatim sat i po do dva trening... Kad sam kod kuće, negde između 20 i 20. časova, umorna sam. Onda je sve u tome da nabavite hranu i bacite se na kauč da biste pogledali nešto na TV-u.

 

Igra sa najboljima

Nakon tri godine boravka u Parizu, Sagosen se priprema da krene dalje, u Njemačku i Bundesligu, verovatno najtežu rukometnu ligu na svijetu. Sljedeće jeseni igraće za njemačke divove Kil, i proročanstvo trenera Jensena još 2014. godine, kada je Sagosen imao samo 19 godina. Jensen je za danske medije rekao:

 „Može da postane plejmejker u Kilu ili Barseloni“.

Sagosen je na ovaj način objasnio želju da ode u Njemačku.

- Francuska liga počinje da postaje dobra, ali Bundesliga je najbolja na svijetu. Posvećenost i interesovanje oko Bundeslige je ekstremna i jedinstvena, a fizički je veća. Zato to radim dok imam tijelo za to. Što stariji posaješ,  postaje teže.

 

Želi tron na EP

- Nisam igrao svoje najbolje mečeve u finalu Svetskog prvenstva, pa sam razmišljao: šta je potrebno tijelu i duhu da bi u ovakvoj situaciji bilo bolje? Na tome sam puno radio. Verujem i nadam se i sanjam da ćemo biti na vrhu podijuma nakon finala Evropskog prvenstva. Imamo tim koji je dovoljno dobar za to.

 

Ko je najbolji na svijetu?

- Ne učestvujem u tome. Za mene je to što svakodnevno dobro treniram i razvijam se najbolje. Konstantni razvoj je cilj.

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve