Poslije devet mjeseci premijernog ino - trenerskog staža u Kini, Suzana Lazović, nekadašnja prvotimka ,,plavih”, crnogorska reprezentativka i trener mnogih mlađih kategorija, vratila se u Evropu.Sa mladom kineskom reprezentacijom (godište 2004/05/06) stigla je u Mađarsku, stacionirana 40-tak kilometara od Budimpešte, sa najboljim mogućim ciljem. Rukometni savez Kine odlučan je u namjeri da ova generacija napadne Olimpijske igre 2028.

U Mađarskoj će boraviti do 31. maja i takmičiće se u ligi za ovo godište. Na premijeri Lazović je upisala trijumf, a do povratka kući odigraće još 19 utakmica, mnoge turnire, a planirani su dueli sa nacionalnim selekcijama. Možda i sa kadetskom reprezentacijom Crne Gore.

- Ozbiljni su planovi za ovu ekipu, spremaju za OI 2028. I mislim da ovo najbolje pokazuje koliko im je važna generacija. Ovo je prvi put, a želim da istaknem veliko poštovanje i zahvalnost prema predsjednici Saveza koja se izborila za ovu akciju - da mlađa ekipa boravi u inostranstvu i to na duži period. Znači, prvi put da se ovako nešto organizuje, a svota novca nije mala. Smatram da je ovo odličan potez, jer u Kini, za ovo godište, nema lige, a igračicama su neophodne utakmice - kazala je Lazović za naš portal.

Neposredno pred dolazak u Mađarsku (1.septembar) Lazović je upoznala ekipu.

- Radila sam sa njima 20 dana, jer sam do tada trenirala prvo seniorsku ekipu u dvije grupe, zatim sam individualno trenirala pivotkinju… Radila sam sa muškom i ženskom ekipom iz jedne od mnogobrojnih kineskih provincija.

Za Suzanu dolazak u Mađarsku i na ličnom planu je mnogo važan, jer se uželjela zvaničnih utakmica.

- Devet mjeseci nijesam vodila utakmicu. Nedostajala mi je ova vrsta adrenalina. Bilo je i malo straha da li će me i kako razumjeti, koristila sam kraće fraze na kineskom, a prije nekoliko dana odigrali smo prvu zvaničnu utakmicu. Ohrabruje što su djevojke uspjele da isprate moje želje, prije svega zadatke u odbrani, odakle i sve kreće i, naravno,  ,,brzog centra”. Što i odgovara ekipi koja je brza. Upravo u ovom segmentu se može napraviti veliki pomak. Fokus je odbrana i uvijek će tako biti. Postepeno ćemo, iz utakmice u utakmicu, uz veliko strpljenje i disciplinu, slagati napad. Vidim u osnovi i tehničke nedostatke, ali vjerujem da ćemo zajedno, kroz devet mjeseci treninga i kroz utakmice, napraviti pomak. U tome će nam pomoći zvanične utakmice, a liga Mađarske je jedna od tri najbolje u Evropi. Pokušaću dobre stvari da sačuvam i dodam stvari za koje smatram da će biti dobre. U svakom slučaju, srećna sam što sam dobila šansu da dođem u Mađarsku i sa ekipom budem dio ovakve lige.

Suzana računa na 18 mladih rukometašica, a u stručnom štabu je još šest članova. Komunikacija i odnos su na vrhunskom nivou.

- Moram, zaista, da kažem da sam se u Kini odlično osjećala. Sve su uradili da me na pravi način ugoste kako ne bih osjetila da mi nedostaje porodica. Nostalgija je bila tu, ali način ophođenja olakšao je boravak. Osjećala sam konstantnu podršku samim tim je sve bilo lakše.

Planira Suzana sa ekipom, ako obaveze dozvole, gleda utakmicu Đera i Budućnosti.

- Nisam gledala utakmicu u Turskoj zbog obaveza sa ekipom, ali sam vidjela da su bile ubjedljive i da su Mika i Matea briljirale. Nadam se da ću Budućnost u Đeru gledati sa tribina - kazala je Lazović.

 

 

 

Pratite nas!