Poslije dvije sezone u Trećoj, crnogorska golmanka Tea Marinović igraće u Prvoj ligi Francuske. Djevojka koja će u oktobru proslaviti 21. rođendan ozvaničila je saradnju sa Šambreom, koji je bio 11. na tabeli u trenutku kada je prvenstvo prekinuto zbog korona virusa.

Rijetki su primjeri u sportu da neko iz manje poznate sredine, iz nižeg ranga, još kao internacionalac, napravi dva ogromna koraka i zgrabi šansu. Tea je znala kako, a recept je počela da piše još od 2018. kada je iz matične Budućnosti otišla u Angulem.

- Vjerovala sam u rad, ohrabrena i puna samopouzdanja išla sam ka cilju. Rad je bio ključ za sve. Svjesna sam, naravno, da ima većih talenata, ali teško da od mene ima većeg radnika. U to sam sigurna. Potvrda svega je došla nakon što sam dvije godine kvalitetno trenirala i branila u Trećoj ligi - kazala je Tea za Pobjedu.

Nekadašnju članicu svih mlađih selekcija Crne Gore i povremenu seniorsku reprezentativku u Šambreu čeka jaka konkurencija, a prvi izbor na golu do ovog ljeta bila je trideset sedmogodišnja Linda Pradel, nekadašnja reprezentativka Francuske. Pradel je najavila skoriji odlazak u penziju, možda je Tea odbranama ,,ubijedi“ u ispravnost te odluke.

- Nema tu puno filozofiranja, od prvog dana, odnosno od mog dolaska u Francusku imala sam jasan cilj, kao i za sve drugo što radim. Očekivala sam da će se ove dvije godine isplatiti, a iznenađena sam kako se sve brzo odvijalo. U ovoj priči, mojoj priči, najvažnije je da su se ambicije poklopile sa ciljevima.

Imala je 18 godina kada je otišla u Francusku. Skoro 2.200 kilometara daleko od porodice, potpisala je za klub gdje je prvo razbila jezičku barijeru, a brzo i ušla u strogi, zatvoreni krug.

- Naravno da sam imala dilemu. Ipak sam sa malo godina otišla od kuće. Ali, eto, imala sam i sreću sa dobrim ljudima iz kluba. Prihvatili su me brzo. Želim da napomenem da sam iz Podgorice otišla sa idejom kako moram dvostruko više da treniram od drugih, čak i više od onoga što sam trenirala u Podgorici.

Upravo je rad bio adut naše internacionalke.

- Vjerujte, bila sam prva igračica u istoriji kluba koja je dobila ključ od sale. Prva sam otvarala vrata dvorane i posljednja zatvarala. Sat, ponekad sat i po sam dolazila prije početka treninga. Ako sve saberem, a nije teško, dnevno sam trenirala i do osam sati. Sreća je bila da sam tokom pandemije imala slobodu da trčim ispred zgrade, radila sam samostalno u stanu, tako da pauzu nijesam ni pravila.

Da se vratimo na novi klub. U plavo-crnom dresu igraće mala balkanska kolonija - igračice Šambrea su i Srpkinje Jovana Stojiljković i Katarina Stošić, kao i Nina Brkljačić, francuska državljanka porijeklom sa naših prostora. Igrom diriguje Ana Paula Rodrigeš-Belo, šampionka svijeta sa Brazilom 2013. i dio tima Bukurešta koji je 2016. stigao do trofeja u Ligi šampiona.

- Razgovarali smo prije deset dana. Sezona počinje 16. septembra, a sve prvoligaške ekipe počeće u isto vrijeme sa radom. Pripreme će trajati devet sedmica. Nakon što se obave testovi, ekipe će krenuti u bazični dio rada, a posljednje dvije, tri sedmice, rezervisane su za rukomet. Tradicija je da se prije prvog treninga rukovodstvo i trener obrate igračicama, kada će nam saopštiti ambicije za sezonu koja počinje u septembru.

A kako je došlo do saradnje?

- Moj, sada već bivši trener, pozvao me i saopštio da su ga kontaktirali iz mog novog kluba. Pitali su ga kakva sam osoba, a onda su se interesovali za moje sposobnosti na terenu kod još nekih trenera iz Treće lige. U tom trenutku znala sam da ću promijeniti sredinu. Transfer je brzo stigao, na čemu sam zahvalna bivšem treneru, koji je bio najbolji svjedok rada i ponašanja u prethodne dvije godine. Srećna sam zbog svega, a da sam ostala još sezonu u istoj ligi napravila bih korak nazad. U svakom slučaju, čeka me nova priča, dokazivanje i borba za minute.

Veliki ino koraci, nada se Tea, neće ostati neopaženi kada je reprezentacija u pitanju.

- Razmišljam uvijek o reprezentaciji. Sve ovo što je bilo do sada je podstrek za dalje. Nadam se da ću jednog dana zaslužiti poziv.

Izvor: Pobjeda