Legenda je crnogorskog i svjetskog rukometa, jednom je sjedio i na klupi „lavova”, vodio reprezentaciju Slovenije, u nekoliko navrata bio trener Zagreba i Vardara... Niko na svijetu zbog toga nije pozvaniji da prokomentariše dosadašnja izdanja rukometaša Crne Gore na 15. Evropskom prvenstvu i prvog rivala u glavnoj fazi od Veselina Vujovića. I to onako kako zna - bez dlake na jeziku. Jedan od najboljih igrača u istoriji rukometa je presrećan zbog uspjeha izabranika Zorana Roganovića i Draška Mrvaljevića, još više zbog načina na koji se došlo do mjesta među 12 najboljih selekcija na kontinentu.

„Djelovalo je da je situacija bezizlazna, da je zbog koronavirusa došlo do raspada sistema. Nije moglo da se trenira, stalno je postojao strah hoće li još neko biti pozitivan, bilo je mnogo nekorektnosti prema učesnicima šampionata i činilo se da ćemo opet biti u epizodi u kojoj smo bili - dođemo, odigramo tri utakmice i doviđenja. Ali, momci su našli snagu, zajedništvo i motiv koji mogu samo ljudi sjajnog karaktera, ali i kvaliteta”, rekao je slavni Cetinjanin na početku intervjua za "Vijesti".

Vujović smatra da je izostanak nekoliko važnih igrača rasteretio momke koji su igrali.

„Oslanjanje na mali broj igrača, do čega je došlo silom prilika, ispostavilo se kao dobra stvar. Koliko god Branko Vujović, Miloš Vujović ili Božo Anđelić promašivali, znali su da će da nastave da igraju i to im je dalo psihološku stabilnost. Da je ekipa bila kompletna, ušli bi Stefan Čavor, Stevan Vujović i ostali, a ovako su momci bili opušteniji, jer su znali da će svakako biti na terenu. U takvoj situaciji su mogli sebi da kažu - hajde da se igramo rukometa. To zna da donese ogroman i veliki rezultat”.

Pred meč odluke sa Slovenijom u grupi A, Vujović je ocijenio da su „lavovi” karakterniji od momaka koje je 2017. doveo do svjetske bronze.

„Ni na jednoj utakmici u grupi nismo bili favoriti. Protiv Danske je to više nego jasno, nismo bili ni protiv Makedonaca, a Slovenci imaju bolji rejting, istorijat, igrače... Sve je to palo u vodu. Prije meča sam rekao ako se uđe muški, u ravnopravnu završnicu, da su šanse Crne Gore puno veće, jer Slovenci nemaju karakter. Nemaju lidera, nije se izdefinisao. Kada pomenete Dansku, pomislite na Hansena, Duvnjak je asocijacija za Hrvatsku, Karabatić za Francusku, a Slovenija nema nikoga ko je ‘tata’, da kaže tako mora da se odigra. Taj detalj je jako važan u odlučujućim trenucima”.

Prvi dobitnik priznanja za najboljeg rukometaša svijeta (1988. godine) je presrećan zbog uspjeha „lavova”, ali ne želi da diže euforiju.

„Ne pamtim da nam je napad funkcionisao na ovako fantastičan način, ali nije vrijeme za pohvale. Znam da je masa dežurnih kritičara jedva čekala da ‘pljuje’ u slučaju neuspjeha, a sada, kada je ostvaren uspjeh, svi trči da stave zastave, da istaknu pripadnost... Nije vrijeme za dizanje u nebo. Momci imaju još četiri utakmice i ne bih volio da pokvare utisak, valjalo bi da dobiju još neku utakmicu. Ako dožive sva četiri poraza u glavnoj rundi, pitaće se mnogi da li je trijumf nad Slovenijom bio trenutak inspiracije ili slabosti rivala. Mora da se bude umjereniji kad se slavi i kad se kritikuje i da budemo realni na kom je nivou naš rukomet, koliko se radi u pripremnom periodu, kakvi su nam klubovi... Lako je pljuvati ili hvaliti”.

Crna Gora na startu glavne faze u Budimpešti igra protiv Hrvatske, koja je takođe imala puno problema sa koronavirusom i povredama, zbog čega je selektor Hrvoje Horvat juče u Budimpeštu doveo čak šest novih igrača.

„Vjerovatno 90 odsto javnosti u Crnoj Gori sada u zanosu govori ‘ma omlatićemo te Hrvate’, ali to nema osnova. Hrvatima se vraća Duvnjak, a sa njim su totalno druga reprezentacija. Dobra stvar za Hrvatsku je što on nije igrao do sada, jer mali Lučin vjerovatno ne bi bio pozvan, a ovako je eksplodirao i bio najbolji igrač u prvom dijelu šampionata. Tu si i neki mlađi, kao Martinović. U okruženju ne postoji bolja selekcija od Hrvatske, to je veliki protivnik, ali Crna Gora nema šta da izgubi. Sve što dalje napravi, biće čist dobitak. Mogu momci da izgube, ali način na koji se to desi je jako bitan. Niko im neće zamjeriti ako se budu borili do posljednje kapi krvi”.

Rivali u grupi 1 biće i Francuska, Island i Holandija.

„Francuzi imaju više registrovanih rukometaša nego Crna Gora stanovnika, to sve govori. Bilo bi dobro da se neko od ovih momaka koji su imali koronu vrati, kako bi ostali odmorili. To bi bilo značajno otrježnjenje. Nadam se da će Čavor moći da igra, jer ako Branko Vujović nastavi da igra ovoliko, neće ‘živ’ dočekati kraj šampionata”.

Najbolji rukometaš u istoriji Crne Gore je oduševljen izdanjima prezimenjaka iz Nikšića, ali je pohvalio i mnoge druge.

„Ne pamtim da je Anđelić igrao bolje nego na ovom prvenstvu, a tu je faktor Simić. Čovjek 50 minuta ne pipne loptu, ma ne pogodi ni stranu, a onda ga uhvati neko ludilo i brani sve. Nije logično da odbrani tri sedmerca u finišu protiv Slovenije, to je na granici stvarnosti. Za Grbovića je nevjerovatno kako igra, jer sa tim rastom i građom nema ozbiljnog pivotmena osim njega. Divno je gledati kako se spretno kreće, kako realizuje šuteve, i to nakon što je malo slabije počeo šampionat. Drago mi je i da Crna Gora nije ispala i zbog Lasice, jer bi ispao tragičar. U nekoliko situacija je morao da postigne gol, nadam se da je jeftino platio tu školu i da će na narednim utakmicama biti onaj stari, da će pokazati iskustvo i kvalitet”.

U trenucima odluke protiv Slovenije, zablistao je 19-godišnji Radojica Čepić.

„Nije mi djelovao baš najbolje na prve dvije utakmice, često je išao u jaču stranu, djelovao nekoordinisano, a onda je odigrao onako protiv Slovenije. Ne mora da znači da će i na sljedećim utakmicama biti takav, ali se jednostavno pogodila hemija u timu i igrači su ušli u stanje transa. Tada nisi svjestan ničega oko sebe, ništa te ne boli, ničega se ne plašiš. Čepić je dobro dijete, igra muški, a dobra stvar sa ovom koronom je da su šansu dobili mlađi”, zaključio je Vujović.

 

Sve mogu da shvatim sem Borozana

Iako je mala rukometna nacija, Crna Gora je jedan od najvećih „izvoznika” za druge reprezentacije. Za Katar su ranije igrali bivši „lavovi” Žarko Marković i Goran Stojanović, a Jovo Damjanović i Jovan Gačević su za tu selekciju zaigrali, a da nikada nisu nosili dres Crne Gore.

Cetinjanin Miljan Vujović brani za Sloveniju, Beranac Mijajlo Marsenić je kapiten Srbije, ranije su za „orlove” igrali Darko Stanić i Ivan Nikčević, a ni Vuko Borozan odavno nije bio u reprezentaciji. Nedavno se „otpisao” i Vladan Lipovina, bar dok je Zoran Roganović selektor.

„Ima značajan broj igrača koji bi jako podigli nivo reprezentacije Crne Gore da igraju za nju. I dok sve druge momke i mogu da razumijem, za Borozana nikako ne mogu da shvatim šta se desilo. Nije mi jasno zašto ne igra za svoju zemlju. Vjerovatno ima neke svoje razloge, ali je meni to neshvatljivo. Što se Lipovine tiče, ne znam kakav slučaj i šta se desilo, pročitao sam samo ono dosta diskutabilno saoptšenje. To je sukob na nivou selektor - igrač, koji je mogao da se prevaziđe, ali je ego morao da bude u drugom planu”, kaže Vujović.

 

Svi selektori će se izvući na koronu, samo Vranješ neće preživjeti

Drugi put u istoriji evropskih prvenstava, nastupile su selekcije iz svih šest bivših jugoslovenskih republika. Prošle su samo Crna Gora i Hrvatska, razočaranja su Slovenija i Srbija, čiji su navijači bili u euforiji otkada je na debiju Tonija Đerone u kvalifikacijama savladana Francuska.

Sada su se „eksperti” revanširali, a „orlovi” su bili nemoćni i protiv Hrvata.

„Kada su izvučene grupe, bilo je nemoguće da sve selekcije prođu. BiH je bila u ‘grupi smrti’ i znalo se da nema šansi, a ne znam zašto je toliko razočaranje u Makedoniji zbog poraza od Crne Gore. To kako oni vide svoje igrače i tim nije realno, ali Kiril Lazarov je mlad trener i ima ogroman autoritet, pa neće biti kritikovan”, kaže Vujović.

Za preostale nije siguran.

„Ne znam kako gledaju u Srbiji na ispadanje i igre reprezentacije, Đerona je dobar trener, ali je uradio dosta stvari zbog kojih će da bude kritikovan. Mnogo selektora će se vaditi da su igre posljedica korone i dobiće još jednu šansu, ali šta ako se ispostavi da korona nije bila problem? Onda se gubi jedno takmičenje. Mislim da će zbog tog alibija svi selektori preživjeti, osim Vranješa u Sloveniji”.

Izvor: Vijesti.me

Foto: Seha-liga.com

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve