Olimpijske kvalifikacije su gotove, poznato je svih 12 učesnika Igara u Tokiju u muškom rukometu.

Japanu, Danskoj, Španiji, Egiptu, Argentini i Bahreinu pridružila su četiri evropska velikana - Francuska, Švedska, Njemačka i Norveška, kao i Brazil, a senzaciju je priredio Portugal.

Tim sa Pirineja je na nestvaran način stigao do prvog učešća na OI, jer mu je bila neophodna pobjeda nad Francuskom u Monpeljeu.

„Eksperti“ su samo jednom gubili, imali i šest golova razlike, kao i posljednji napad, ali je Melvin Ričardson izgubio loptu, a Rui Silva iz kontre pet sekundi prije kraja donio veliku pobjedu Portugalu (29:28).

Tako su prvi put nakon Sidneja 2000. bez Olimpijskih igara ostali Hrvati, kojima je uzaludna bila pobjeda nad Tunisom (30:27).

Tri selekcije su završile takmičenje sa po četiri boda, ali su „vatreni“ imali najgoru međusobnu gol-razliku, jer su od Francuza izgubili 30:26, a Portugal savladali 25:24.

U Berlinu nije bilo mnogo dilema. Njemačka je završila sve pobjedom nad Alžirom (34:26), a Švedska u meču odluke porazila Sloveniju 32:25.

Niklas Ekberg sa sedam golova i Andreas Palicka sa 14 odbrana su bili najbolji u redovima vicešampiona svijeta, dok su kod „zmajčeka“ sa po pet pogodaka odskočile Gašper Marguč, Blaž Janc i Dean Bombač.

Norveška je u Podgorici upisala i treću ubjedljivu pobjedu, ovog puta protiv Južne Koreje (44:31), a Brazil je u južnoameričkom derbiju bio bolji od Čilea - 26:24.

Čileancima je bila neophodna pobjeda od četiri gola razlike, na poluvremenu su vodili 17:11, ali nisu izdržali.

IHF je već odredio i šešire pred žrijeb.

Prvi šešir: Danska, Norveška

Drugi šešir: Francuska, Švedska

Treći šešir: Njemačka, Portugal

Četvrti šešir: Brazil, Japan

Peti šešir: Španija, Egipat

Šesti šešir: Argentina, Bahrein

Pratite nas!