Posljednjeg dana jula 2010. ispisana je istorija i udaren kamen temeljac svim kasnijim uspjesima crnogorskog rukometa.

Prije tačno 10 godina u dvorani „Hva-Jung Tajger“ u Seulu, juniorke Crne Gore savladale su Južnu Koreju 24:23 i osvojile bronzu na Svjetskom prvenstvu.

Ekipa koju su predvodile najbolji lijevi bek i golmanka šampionata, Milena Knežević i Marina Vukčević (sada Raičević, odnosno Rajčić), oduševila je naciju sjajnim rezultatima na Dalekom istoku.

U grupi D su redom padale Rusija (28:24) sa Anom Senj, Tatjanom Hmirovom, Ksenijom Makejevom, Jekaterinom Iljinom..., Švedska (23:20) sa Natali Hagman, Filipom Iden, Johanom Bundsen, Jaminom Roberts..., pa Meksiko (29:17), Hong Kong (41:11) i Angola (35:32).

Na startu glavne faze je bolja bila Španija (24:23), ali je tim Dragana Adžića potom savladao Brazil (23:22) i Mađarsku (20:16) i sa 1. mjesta ušao u polufinale.

U njemu je jača bila Norveška (26:16), sa sjajnom Norom Merk (11 golova), Stine Oftedal, Veronikom Kristijansen, blizankinjama Silje i Sanom Solberg...

Srećom, ubjedljiv poraz nije pokolebao Adžove „lavice“, koje su u meču za treće mjesto bile jače od domaćina i slavile 24:23.

Heroina je bila Milena Knežević, koja je dala posljednja tri gola za Crnu Goru i pola minuta prije kraja povisila na nedostižnih 24:22.

Istorijsku broznu su osvojile Marina Vukčević, Željka Tatar, Bobana Popović, Milica Vlahović, Majda Mehmedović, Maja Joličić, Sanja Premović, Jelena Marković, Ana Mišurović, Jelena Despotović, Andrea Klikovac, Danica Delić, Anđela Novaković, Suzana Lazović, Sara Vukčević i Milena Knežević.

Milena, Marina, Majda i Suzana su dvije godine kasnije kreirale najljepšu priču crnogorskog sporta - 2012. su bile prvakinje Evrope i u dresu Budućnosti i Crne Gore, kao i olimpijske vicešampionke. Sve, naravno, pod Adžićevom komandom.

U timu koji je u Beogradu u decembru 2012. osvojio evropsko zlato bile su još tri bronzane juniorke iz Seula - Jelena Despotović, Andrea Klikovac i Sara Vukčević.

Osim Adžića, u stručnom štabu su bili Vlatko Đonović, Milanka Šćepanović i fizioterapeut Srđan Kojić.

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve