Dva dana nakon otkaza Didijeu Denaru, Rukometni savez Francuske (FFH) je odabrao nasljednika - Gijoma Žila.

Član slavne generacije “eksperata”, koji je osvojio čak šest zlatnih medalja na najvećim takmičenjima, bio je pomoćnik Denaru od 2016. godine.

Iako je dosadašnji selektor imao ugovor do kraja olimpijskog ciklusa, FFH je odlučio da ga smijeni zbog “nepopravljivo uništenih odnosa u timu”.

Francuska je na Evropskom prvenstvu takmičenje završila već u prvoj fazi porazima od Portugala (28:25) i Norveške (28:26), pa ova odluka i ne čudi.

- Prije ovog EHF Eura bili smo sigurni da ćemo ući u polufinale. Ali, doživjeli smo ponižavajuću eliminaciju. Ne postavlja se pitanje da li je Didije snosio isključivu odgovornost. Dijele je lideri tima i članovi stručnog štaba. Nakon dosta razgovora, odlučili smo da smijenimo Didijea i postavimo Gijoma. Sada očekujem kolektivnu i jedinstvenu reakciju - rekao je predsjednik FFH Žoel Delplank.

Tehnički direktor Saveza Filip Bana je otkrio malo više.

- Tokom EHF Eura i posebno nakon njega, pojavio se razdor među selektorom i igračima i bilo ga je nemoguće popraviti. Zbog toga smo zatražili od Gijoma Žila da bude selektor. Ima i ljudski i trenerski kapacitet da vodi tim na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre - istakao je Bana.

Gijom Žil je bio bek i stariji brat najboljeg pivota svijeta u prvoj deceniji XXI vijeka, Bertrana Žila.

Sada će imati veliki izazov od 17. do 19. aprila u Parizu, kada će sa Nikolom Karabatićem i drugovima u najtežoj grupi kvalifikacija za OI, sa Hrvatskom, Portugalom i Tunisom, tražiti jedno od prva dva mjesta.

- Imam plavo srce i dušu i uvijek sam bio u službi reprezentacije i Saveza. Svjestan sam odgovornosti i želim da se prilagodim izazovu - ekipa mora da se podigne i vrati poljuljano samopouzdanje. Biće nam potrebni posvećenost i uključenost svih igrača da bismo pokazali drugačije lice od onog na Euru - rekao je novi selektor.

Pratite nas!