U maloj radionici svi su jednaki. I djeca, i seniorke, i treneri i roditelji.

Okupljeni oko istog cilja - lopte, od 2013. godine hrabro se bore, spotiču, ustaju, entuzijazam ih ne napušta.

Ovo je priča o Ženskom rukometnom klubu Feniks i osnivačima, roditeljima i treneru Lidiji Vukašinović.

Priča o članu Prve lige i o borbi oko najosnovnijih stvari, najčešće oko termina.

Prvi tim trenira u balon-sali OŠ “Štampar Makarije”, tri puta sedmično, po sat, ne više, ponekad seniorke “uskoče” u salu OŠ “Oktoih”.

Bili bi nasjrećniji kada bi dobili priliku u poklonu od pet termina, gdje bi mogli da se istrče, dogovore i do mile volje šutiraju i da se brane.

Da li je to moguće?

Razgovarali smo, pred trening najmlađe selekcije, sa nastavnicom fizičkog vaspitanja u OŠ “Oktoih” i trenerom Lidijom Vukašinović.

Da li je teško biti samo entuzijasta?

- Najmanja stepenica, koju zajedno preskočimo, srce nam hrani i daje ogroman motiv za dalje. Kod kontra situacija, ponekad, nakon loše utakmice, zastanem i pitam se šta smo radili do sada. Trenutno radimo na projektu koji je kod Opštine, na javnom konkursu za sufinasiranje sportskih subjekata. Nadam se, makar, terminima za više treninga. Želimo mogućnost da planiramo vrijeme i rad.

Feniks je osnovan zbog djece, a sve je krenulo od škole rukometa, čak i prije toga, od sekcije.

- U početku je bila škola “Mali Vuk”, nakon toga smo djecu priključili ekipi Gorica, jer su na taj način mogla da se takmiče. Nakon nekoliko mjeseci prekinuli smo saradnju, pružila ruku, zahvalila se, pozdravila sa roditeljima, koji su, ipak, odlučili da urade nešto drugo. Roditelji djece, koja sada igraju Prvu ligu, pokrenuli su osnivanje Feniksa. Zajedno sa njima, krenuli smo u novu priču. U maju 2013. godine nastao je Feniks.

Klub je pokriven trenerskim kadrom.

- U klubu su treneri Jovanka Krušćić, Saša Vuksanović trener golmana i Branko Đurović. Radimo iz ljubavi, volontiramo i mučimo se sa roditeljima da održimo klub bez sponzora.

I sa mlađim generacijama Feniks je dobro pokriven.

- Prije svega da istaknem da su u našem seniorskom timu uglavnom djevojke 2003. i 2004. godište, sa nekoliko igračica 2000. godište. Imamo generacije 2004/05. i 2006/07, koje se takmiče u Pionirskoj ligi, te generaciju 2008. i mlađe. Članovi smo Prve lige, u Pionirskoj nastupamo sa dva tima, a upravo smo u treningu sa članicama mini rukometa.

Skromne su ambicije Feniksa.

- Cilj je da zadržimo prvoligaški status. U otežanim okolnostima zbog rada je teško, ali ne gubimo nadu. Imamo zdrav kolektv, gajimo potencijal, uzdižemo ga, idemo dalje, a prva baza je Budućnost. Iz našeg kluba je potekla Nikolina Vukčević, koja je sa 17 godina prešla u Budućnost.

U svakoj mlađoj nacionalnoj selekciji Feniks učestvuje sa svojim igračicama.

- Ponosni smo i na to. Srećni što možemo da vidimo plodove rada. Naravno, u našem klubu se trudimo da svima pružimo šansu.

Obaveze od jutra do mraka

Kao nastavnica  i trener Lidija često u OŠ “Oktoih” boravi od jutra do mraka. Ljubav prema sportu je čudo.

- Ima dana kada radim dvije smjene, a nakon posljednjeg časa produžim samo na rukomet. Teško je, ali volim svoj posao i rukomet.

Feniks četvrti od šest ekipa

Rukometašice Feniksa trenutno su četvrte u Prvoj ligi. Ovaj tim ostvario je dvije pobjede i pet poraza. Anđela Josipović je prvi strijelac sa 38 golova, Suzana Zečević postigla je jedan manje.