Do početka Evropskog prvenstva u Danskoj ostalo je sedam dana, do prvog meča Crne Gore jedan više.

„Lavice” su u srijedu počele pripreme sa novim selektorom, Kimom Rasmusenom, koji će do šampionata u njegovoj rodnoj zemlji pokušati da uigra ekipu i ostavi bar malo svog trenerskog pečata.

Rasmusen se dogovorio sa čelnicima RSCG u ponedjeljak i naslijedio Pera Johansona, čime je došao u sličnu situaciju kao švedski stručnjak 2017. godine, kada je došao umjesto Dragana Adžića.

Ekipa je sada navikla na takve šok terapije i biće spremnija da odgovori tom izazovu.

- Sjećam se te 2017. godine, to je bio šok za sve nas. Bila je to velika promjena, pogotovo za nas mlađe, jer nam je Adžić bio trener i u Budućnosti, a ja sam prvi put radila sa stranim stručnjakom. Sada je drugačije, navikle smo se iz tog prvog iskustva - kaže Đurđina Jauković.

„Lavice” u srijedu putuju u Herning, a u petak na otvaranju grupe A igraju sa aktuelnim šampionom Evrope, Francuskom.

- Kratak je period kao i kada je Johanson preuzeo ekipu, ali mislim da Rasmusen ima vremena da nas upozna ekipa i da promijeni sitnice koje želi. I sam je svjestan situacije, zna da ne može previše da mijenja, jer za 5-6 dana krećemo na prvenstvo. Sve je to neobično, ali Kim je vrhunski trener, koji ima sjajne rezultate iza sebe. Sve koje smo tu želimo da što više upijamo i slušamo, nadam se da će sve biti kako bi trebalo.

Osim Francuske, rivali Crne Gore u grupi A su i Danska i Slovenija.

- Ne pamtim da smo ikada bili u lakoj grupi. Doduše, nema lakih protivnika ni grupa, svaka reprezentacija je vrhunska. Francuska je bila svjetski šampion 2017. i evropski 2018. godine, glupo je i trošiti riječi o njoj. Danska sa novim selektorom ima mnogo drugačiji spisak nego na prethodnom prvenstvu, dok Slovenija nije nikad imala jači sastav. Vratile su se Barbara Lazović i Elizabet Omoregi, tu su i Ana Gros i Tjaša Stanko, dobre pivotkinje i krila. Smatram, ipak, da možemo da igramo sa svima, vjerujem u ovaj tim. Trenutno bi veliki uspjeh bio da prođemo u narednu rundu, to bi nam značilo za sve što nas čeka, jer bismo imale više utakmica pred kvalifikacije za tokio. Nećemo se predavati ni protiv koga, na kraju ćemo da vidimo šta će nam to donijeti.

Hiljadama puta je ispričano koliko malu bazu ima crnogorska reprezentacija, a u Danskoj će igrati bez čak četiri igračice iz startne postave sa Svjetskog prvenstva - Katarine Bulatović, Milene Raičević, Marine Rajčić i Tatjane Brnović.

- Suvišno je pričati koliko će nam nedostajati, dovoljno je reći da su one iz prve postave. To nam je što nam je, ne možemo da ih vratimo. Sve djevojke koje su došle će se potruditi da ih zamijene. Mlađe igračice koje su dobile šanse da idu na EP moraju da budu rasterećene i da iskoriste šansu, jer bi nam to značilo za mart i kvalifikacije za Tokio - istakla je 23-godišnja Nikšićanka.

Ovo prvenstvo će biti prvo veliko takmičenje na kojem će reprezentacije biti u „balonu”. Ko se bolje snađe u tim nesvakidašnjim uslovima mogao bi da bude u prednosti.

- Kako je nama, tako je svima. Već sam navikla na takav sistem, jer je u Brestu sve zatvoreno, samo sat možeš da izađeš iz kuće, dok ovdje sve radi i to mi sada prija. Moramo da budemo jake psihički kad uđemo u „balon”. Kupile smo dosta društvenih igrica, moramo da ostanemo zajedno u svemu tome, jer ćemo sve vrijeme provoditi skupa, nećemo smjeti ni da prošetamo. Možda će naša prednost biti to što su ostale reprezentacije praktično već sada u „balonu”, ne smiju da izlaze i vjerovatno će im svega biti preko glave. Bolje i da igramo u takvim uslovima, nego da se prvenstvo uopšte ne igra - istakla je Đina.

A ona možda i najbolje zna kakav je život u „četiri zida”.

- Ljetos sam mjesec provela u kući zbog korone, nisam nigdje mrdala. I sada sam u Francuskoj uglavnom kući, pa sam navikla na takve uslove.