Prva velika rukometna sila koja je prekinula šampionate je bila Danska, a juče je to uradila i Mađarska.

Savez koji vodi najbolju ligu u ženskoj konkurenciji i četvrtu po snazi u muškoj je odlučio da poništi sezonu 2019/2020, da ne proglasi ni prvake, ni ekipe koje ispadaju, a među mnogima koji zbog toga ispašta je Božo Anđelić.

Ferencvaroš, za koji nastupa 28-godišnji Cetinjanin, bio je peti na tabeli, sa bodom i utakmicom manje od Tatabanje, samim tim i realnom šansom da se domogne EHF kupa.

Ali, odlučeno je da Mađarsku u evropskim takmičenjima predstavljaju klubovi koji su to pravo izborili u sezoni 2018/2019.

Crnogorski reprezentativac, ipak, ne tuguje previše zbog toga.

- Iskreno, nije mi krivo što je prekinuta sezona. S obzirom na situaciju, mislim da su pametno postupili. Bolje i ovako nego da se rizikuje zdravlje. Biće veća pauza, vidjećemo kako će klubovi to uskladiti, ali vjerovatno nas čekaju pripreme od jula - rekao je Anđelić.

Srednji bek „lavova” je ostao u Budimpešti, a u Mađarskoj je još troje njegovih zemljaka - komšinica u zgradi mu je Đurđina Malović, a tamo su i Itana Čavlović i Ivan Perišić.

- Ovamo je stanje normalnije nego u Crnoj Gori. Ljudi poštuju sve propise, zato i ima malo više sloboda. Ne rade kafići, restorani i tržni centri, ali nije teško da se izdrži, jer možemo da šetamo, te da idemo u teretanu po dvojica odjednom. Ipak, imam mnogo slobodnog vremena, nije ga lako izgubiti.

Deveti strijelac mađarske lige (83 gola na 18 utakmica) ima još jedan razlog zbog kojeg je ostao u Budimpešti.

- Odlučio sam da ostanem ovdje, jer vodim maltene normalan život. Biću u Mađarskoj dok se ne stabilizuje situacija, jer ne želim da provedem 28 dana u karantinu i izolaciji. Uzgred, ne bih volio da „pokupim” virus usput zbog porodice, da nikoga ne zarazim.

Ostao bih u Ferencvarošu još pet godina

Anđelić je odradio četvrtu sezonu u Mađarskoj, drugu u Ferencvarošu (toliko je bio i u Cegledu).

I ostaće u Budimpešti, jer ima ugovor na još dvije godine.

- Odlično mi je ovdje. Pristao bih, i kad mi istekne ugovor 2022, da ostanem još pet godina u FTC-u. Što se tiče plata tokom pandemije, još nismo ništa pričali oko toga. Neki klubovi su spustili zarade na minimalac, neki su ih smanjili 20-30 odsto. Mislim da bi bilo korektno ako bi i nama toliko smanjili.

Cilj Ferencvaroša je bio plasman u najboljih šest ekipa, a da se sezona završila moglo se izboriti mjesto u EHF kup.

- Prvo su nam iz kluba rekli da je cilj da budemo u prvih šest, a mi smo to premašili i dugo bili na diobi 3. i 4. mjesta. Nažalost, nije bilo neke koristi od toga, sve nam je ispalo uzaludno zbog prekida sezone. Ne znam kakve će biti ambicije kluba u narednoj sezoni, nezahvalno je pričati o tome s obzirom na situaciju.

Ne znam kako da se igra baraž u junu, kad su igrači nespremni

Po planu Evropske rukometne federacije, rukometaši Crne Gore bi od 29. juna do 5. jula trebalo da igraju baraž za Svjetsko prvenstvo u Egiptu protiv Češke.

Posljednji rok za otkazivanje tih mečeva je 12. jun.

- Čujemo se svi mi igrači i treneri, razmišljamo o Češkoj, ali se ne zna ništa kad će proći sve ovo. Ne znam ni kako su zamislili da se igra baraž, jer nismo u trenažnom procesu. Dosta igrača će nespremno dočekati baraž mečeva, jer nema lopte, nema ničega - kaže Anđelić.

Pratite nas!