Ko god je uzeo u ruke rukometnu loptu, morao je da ih čisti specijalnim uljima i kremama zbog lijepka koji igrači koriste da bi je kontrolisali.

Svjetska rukometna federacija (IHF) se nada da će u budućnosti lijepak biti potpuno izbačen iz upotrebe, zbog čega sprema revoluciju.

Na Svjetskom prvenstvu za kadetkinje u Kini od 18. do 30. avgusta naredne godine, na kojem će nastupiti i Crna Gora, biće testirane lopte za koje lijepak nije potreban.

- Igrali moraju da shvate da je lijepak problem - rekao je predsjednik IHF Hasan Mustafa prije dvije godine.

Od Mustafe je 2015. i krenula inicijativa da se napravi lopta za koju lijepak nije potreban i čini se da je spremna za upotrebu.

- Nova lopta će biti testirana u Kini na Svjetskom prvenstvo za kadetkinje. Vrijeme je bilo da se testira na takmičenju i taj proizvod mi djeluje razumno - rekao je Per Bertelsen, predsjednik Rukometnog saveza Danske.

Bertelsen je ispred IHF i zadužen za šampionat u Kini i u oktobru je bio na sastanku u Bazelu, na kojem su učestvovali i Mustafa i predstavnici kompanije koja proizvodi lopte, Molten.

- Ako igrači shvate da ne moraju više da imaju lijepak na rukama, ubijeđen sam da će se ova lopta pokazati dobro. Bićemo pametniji nakon šampionata u Kini. Ako ne bude problema, onda ćemo tu loptu koristiti i na drugim takmičenjima - istakao je Bertelsen.

Pratite nas!