Crna Gora žrijeb za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj u januaru naredne godine dočekuje iz posljednjeg, četvrtog šešira.

Dan nakon završetka kvalifikacija, Evropska rukometna federacija (EHF) objavila je sastav šešira za žrijeb koji će 10. maja u 17.45 sati biti održan u Dizeldorfu. Sastavi četiri šešira određeni su na osnovu plasmana u kvalifikacijama za EHF Euro 2024 i na posljednjem šampionatu Evrope prošle godine, pa je jasno da je poraz od Bosne i Hercegovine, doveo „lavove“ u vrlo tešku situaciju pred žrijeb.

Žrijebom će biti određeni sastavi šest grupa sa po četiri tima. Već je poznato da će Njemačka igrati u grupi A u Dizeldorfu (prvi meč) i Berlinu, Hrvatska u grupi B u Manhajmu, Island u grupi C (Minhen), Norveška u grupi D (Berlin), aktuelni šampion Evrope – Švedska grupnu fazu će igrati u grupi E u Manhajmu, dok će prvak svijeta – Danska biti smještena u grupu F u Minhenu. Plasman u glavnu rundu izboriće po dvije prvoplasirane selekcije.

EHF Euro 2024 na programu je od 10. do 28. januara naredne godine, a prvi put će se šampionat sa 24 učesnika, igrati u jednoj državi. Premijerni meč prvenstva igraće se na fudbalskom stadionu u Dizeldorfu, kapaciteta 50 hiljada mjesta, što bi trebalo da bude novi svjetski rekord kada je u pitanju posjeta nekom rukometnom meču.

 

SASTAVI ŠEŠIRA

 

Prvi šešir: Švedska, Španija, Danska, Francuska, Norveška, Island

Drugi šešir: Njemačka, Holandija, Slovenija, Mađarska, Portugal, Austrija

Treći šešir: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Poljska, Češka, Srbija, Sjeverna Makedonija

Četvrti šešir: Švajcarska, Rumunija, CRNA GORA, Grčka, Gruzija, Farska Ostrva

Pratite nas!