Dugo se čekalo na početak nove sezone DELO EHF Lige šampiona, ali sve je na mjestu za još jednu bitku između najboljih 16 timova u Evropi.

Najjače klupsko takmičenje počinje u subotu, a dan kasnije Budućnost će gostovati u Koprivnici.

Kako je sat otkucavao EHF je posmatrao timove, njihov rad, utakmice... Na osnovu toga i pojačanja i odlazaka napravio je listu favorita za osvajanje trofeja.

Dileme nije bilo, Đer je glavni favorit, ali još neki timovi prijete.

 

1. ĐER

Uprkos bolnom porazu od FTC-a u prijateljskoj utakmici, nosioci titule i dalje izgledaju snažno i sa promijenjenim timom. Đer je zbog odlaska u penziju izgubio golmane Evu Kiš i Kari Grimzbo. Otišla su  desna krila Bernadet Bodi i Jana Knedlikova. Ipak, pronicljivi potezi - golmani Silje Solberg i Laura Glauser i desno krilo Viktoria Lukač, značili su da je Đer popravio prave pozicije, zadržavajući jezgro netaknuto. Mađarska ekipa je trenutno u rekordnoj seriji od 37 utakmica bez poraza, koja datira iz januara 2018. godine i gledaju svoju četvrtu titulu zaredom. Prošle sezone bilo je nezgoda na putu ka pobjedi u glavnoj grupi, ali njihovo iskustvo je bilo od presudne važnosti za  podizanje samopouzdanja. Njihova grupa, takođe, izgleda pristupačno, sa novajlijama, svjesni problema koje mogu da imaju u mečevima protiv Budućnosti i Bresta.

Prva zvijezda ekipe je Eduarda Amorim.

 

2. ROSTOV

Bilo je turbulentno ljeto - Ambros Martin se rastao sa ruskom ekipom. Španca, koji je tokom posljednje decenije osvojio četiri titule u EHF Ligi šampiona i bio dio još tri finala, naslijedio je Per Johanson, bivši trener Bukurešta i selektor ženskog nacionalnog tima Crne Gore. Rostov je, takođe, potpisao kreativnog plejmejkera Zadi i sigurno će se još jednom boriti za trofej. Pred start LŠ osvojio je dva trofeja Kup i Superkup. U oba meča bio je bolji od CSKA. Rostov je sačuvao glavne zvijezde i onu najsjajniju - Anu Vjahirevu.

 

3. MEC

 Mec nije odigrao puno prijateljskih utakmica, ali su šampionat Francuske otvorili pobjedom protiv Nice. Premijerna utakmica protiv Bukurešta sigurno će pokazati gdje je Mec u ovom trenutku. Iz Meca je otišlo osam igračica (Zadi, Glauser, Smit...), stigla je srednji bek Tjaša Stanko i desno krilo Debie Bont. Ali, Mec ima sjajnog trenera, što je garancija da i dalje može biti u vrhu evropskog klupskog rukometa.

 

4. VALČEA

Recept neće mijenjati nakon trijumfa nad Bukureštom u finalu Kupa: snažna odbrana, kontre, tranzicija... Sve ovo vodi do uspjeha, vjeruju u rumunskoj ekipi. Valčea ima snažnu rotaciju za napad, a na golu kapitenku Martu Batinović. Ovogodišinja LŠ je izazov, a u odnosu na prošlu godinu mogu dalje da ciljaju. Dosljednost je i prošle godine bila ključ uspešnog izlaska iz krize.

 

5. FTC

Mađarski tim se posljednjih godina nije proslavio u LŠ, ali sa povratnicom Katrin Klujber (bila je drugi najbolji strelac takmičenja prošle sezone sa 82 gola), računaju na bolje stvari. Optimizam grade i vide u rukometašicama poput Emili Bolk, Alisije Stole i Julija Benke, a tu su još iskusna holandska reprezentativka Angela Malestein i pivotkinja Anet Kisfaludi. U pripremnom periodu i na startu domaćeg prvenstva FTC je igrao odlično. Pobjeda protiv Đera (24:16) daje nadu.

 

6. BREST

Francuska ekipa bila je pravi paket iznenađenja prošle sezone, napredovala je lako i stigla do prvog četvrtfinala. Svojim vrhunskim napadom Brest je zamalo prekinuo Đerov niz bez poraza. U ovoj sezoni apetiti su veliki. Evgenije Minevskaje je otišla, a stigla je Đurđina Jauković. Vratila se potpuno, nakon što je napravila pauzu, srednji bek Gulden. Brest ima još sjajnih igračica od Ane Gros, domaćih reprezentativki do izvanrednih golmana.  Dobrim rezultatima u pripremnom periodu i startnom pobjedom u domaćem prvenstvu poslao je snažnu poruku rivalima u LŠ. Ali, pravi testovi tek ih čekaju protiv Bukurešta, Đera, Budućnosti i ostalih ekipa koje sada znaju šta mogu da očekuju od Bresta.

 

7. BUDUĆNOST

Budućnost ulazi u novu sezonu sa kadrovskim problemima. Podgorički tim u Koprivnici neće računati na 11 igračica. Pitanje je kada će trener Dragan Adžić imati sve prvotimke na raspolaganju. U odnosu na prethodnu sezonu Budućnost je napustilo nekoliko igračica, a stiglo je pet. Nova lica su golmanke Barbara Arenhart i Armel Atingre,  bekovi Andrea Lekić, Alison Pino i Valerija Maslova.  Gubitak Đurđine Jauković sigurno će biti udarac za Budućnost, ali odbrana ,,plavih” je iskusna i testirana na visokom nivou, dok bi napad mogao da ima više kreativnosti sa Lekić i Pino. Dvostruki šampion Evrope oslanjaće se na snagu sjajnih krila - Mehmedović i Radičević, a puno se očekuje od igračica sa crte: Ramusović i Brnović.  Mnoge igračice iz podmlatka dobiće šansu.

Sve u svemu, Budućnost će biti težak orah, posebno na domaćem terenu.

 

8. BUKUREŠT

Bukurešt je krenuo sa dvije lagane pobjede u rumunskom kupu, da bi u finalu posustao protiv Valčee - 22:19. Po prvi put, poslije mnogo godina, Bukurešt je pronašao stabilnost i nisu išli na potpuno preuređenje ekipe. Međutim, postoje problemi i u odbrani i u napadu. Trebaće im snaga sa pozicije golmana, dok u napadu rumunska ekipa mora da pronađe nove načine za postizanje golova, umjesto da se oslanja samo na Kristinu Neagu. Dres Bukurešta, drugu sezonu, nosiće ,,lavica” Andrea Klikovac.

 

9. ESBJERG

Esbjerg je prošle sezone iznenadio, prvi put je s lakoćom napredovao do četvrtfinala.

U ovoj sezoni imaju slične ambicije, ali i veliki problem - Estavana Polman neće još dugo na teren. Upravo zbog toga je danski trener Jensen morao da preispita stil igre svog tima za LŠ. Esbjerg je u domaćem prvenstvu stigao do skora ,, četiri od četiri” i još uvek djeluje snažno, ali nedostatak dubine mogao bi puno toga da poništi.

 

10. CSKA

Iskusan tim debituje u LŠ. Ruski tim može da se pohvaliti sa golmankom Anom Sedojkinom, a igračice poput Marine Sudakove, Poline Vedekhine ili zvijezde u usponu Elena Mihailičenko, kompletiraju spisak. Uprava je ubijedila srednjeg beka Iljinu da se vrati iz penzije. Uprkos neuspjehu u ruskom Kupu i Superkupu protiv Rostova, CSKA bi trebalo da bude više nego spreman da se takmiči na najvišem nivou i izvrši izvjestan pritisak na svoje protivnike.

Pratite nas!