Budućnost će u prvoj sedmici aprila, u posljednjem meču u ,,Morači” za ovo sezonu u Ligi šampiona, sačekati danskog predstavnika Esbjerg u prvoj utakmici četvrtfinala.

Danski tim, sa 12 internacionalki, pokazao je stabilnu igru, što im je i donijelo neke važne pobjede pred odlučujuće duele za završni turnir Lige šampiona. Upravo su Dankinje juče iz nemoguće situacije stigle do pobjede od gola nad Mecom, što ih je dovelo do četvrtfinala sa ,,plavima”

Budućnost, naravno, sa dobrim šansama gleda na primarni cilj sezone.

Povodom predstojećih duela, a preostala tri para četvrtfinala su Đer-Bukurešt, Mec-Valčea i Brest-Rostov, razgovarali smo sa Bojanom Popović, prvom saradnicom trenera Dragana Adžića. Bojana je dugi niz godina nastupala za Slagels i Viborg, sa kojima je osvajala trofeje Lige šampiona - čak pet, i dobro poznaje mentalitet i prilike u ovoj rukometnoj zemlji.

Za naš portal pričala je o očekivanjima, adutima, razlozima zbog čega treba vjerovati u cilj i mnogim drugim stvarima.

- Esbjerg ima 12 strankinja, poslije Đera najviše, godinama su zajedno i igraju brz i lijep rukomet. Dosta golova postižu iz tranzicije, imaju dobar sistem u odbrani, a nekim zonskim promjenama, u momentu odigravanja akcije, remete protivnika. Ni malo naivna ekipa. Za nas, kad pogledamo krug ko je mogao da dođe - Mec ili Rostov, možda nam na neki način najviše odgovaraju. Skor sa skandinavskim zemljama nam je dobar, a neke naše fizikalije koje posjedujemo garantuju nam da možemo sa njima dobro da se nosimo - kazala je Popović.

Esbjerg nema problem sa rotacijom. Odskače Estevana Polman, a ostale su sličnog kvaliteta.

 - Samo da budemo svi na okupu. Jer, jedna karika ako fali, a ne dvije ili tri, baš se osjeti na igru. Naša rotacija je mala i vrlo je bitno za mjesec da uspijemo da sačuvamo ekipu i da sve ostanu zdrave. Mnoge od djevojaka imaće ozbiljan program kroz reprezentaciju i vjerujem da će se u dobrom duhu vratiti klupskim obavezama.

Bojana ne vidi prednost u revanšu domaćeg terena.

- To više nije prednost. Dobra utakmica kod kuće može da nas podigne i sa dobrim rezultatom da odemo u revanš. Treba da budemo to što jesmo. Sve je na nama, uvijek je bilo i biće. Treba da se bavimo našom igrom i da popravljamo stvari koje definitivno mogu bolje.

Prva zvijezda danskog tima je MVP Svjetskog šampionata Holanđanka Polman. Upravo je ona pogodila, četiri sekunde prije kraja, za pobjedu Esbjerga protiv Meca.

- Pokazuje visok nivo. Nezgodna je jer ima sve u svom repertoaru: dobar šut sa devet metara, nenormalnu brzinu, vidi sve, čita igru i na sve to vuče odličnu tranziciju. Nije je jednostavno zaustaviti. Trebaće nam vrhunski fokus za nju.

 

Đer-Bukurešt?

- Bukurešt je ranije znao da iznenadi. Potpuno specifična ekipa sa kvalitetnim igračicama, ali igraju od sjaja do očaja. Sa njima se nikad ne zna. Ako im barem četiri igračice budu na vrhunskom nivou, mogu ozbiljno da priprijete Đeru koji u ovoj sezoni nije stabilan i  pokazuje slabosti. Ne mogu da kažem da je Đer baš veliki favorit, a i nije nemoguće da glavni favorit za osvajanje Lige šampiona ispadne. I kod Bukurešta je situacija slična našoj situaciji- dosta toga zavisi od zdravstvenog biltena. Njima je glavna karika Neagu , ali ako im fali pivotmen ili Lekić u problemima su. Ne bih otpisivala Bukurešt, iako je Đer u očima svih favorit. Ako se individualna mašinerija Bukurešta sklopi u kolektivni duh, mogu da iznenade.

 

Brest-Rostov?

- Ako gledamo samo na ono što je Brest pokazao tokom sezone, favorit je protiv Rostova. Ali, gledajući na iskustvo ruske ekipe i to kroz nastupe u Ligi šampiona, kroz igranja jakih u kontinuitetu utakmica, a uz to mnoge nastupaju za domaću selekciju, onda je Rostov u prednosti. U suštini, mečevi četvrtfinala u glavama stvaraju blokadu i možda taj pritisak napravi problem igračicama Bresta, koje zajedno, kao tim, nijesu prolazile takve utakmice. Rostov je prilično stabilna odbranbena ekipa, znaju Ruskinje, kad je bitno, da se još više sastave, ali Rostov zavisi mnogo od Vjahireve. Ona mora da bude zdrava za dvomeč, ako žele da idu dalje. U svakom slučaju, ne otpisujem Brest jer igra dobar rukomet i puni su dobre energije. Mogu da poremete protivnika koji je malo iskusniji u situacijama igranja ovakvih utakmica.

 

Mec-Valčea?

- Najčistija situacija. Vjerujem u Mec. Valčea ima borbenost i neki svoj način igranja, ali to traje 20 minuta. Kada naiđu na otpor ili zid ne mogu da sprovedu u djelo ono što žele. Mec igra sve bolje. Vratile su se neke igračice, imaju dobru rotaciju, a za mjesec biće Mec još bolji.  

 

 

Pratite nas!

Najčitanije