Tokom karijere koja je trajala 20 godina najčešće je nosio broj 19 na dresu. Zato smo odavno izabrali da Blažo Lisičić bude broj 19 u našoj anketi.

Legendarni desni bek, najbolji kojeg je Crna Gora ikada imala, pravo sa betonskog terena u tadašnjem Titogradu otišao je u Proleter, sa kojim je sa nepunih 19 godina igrao finale Kupa šampiona sa Barselonom.

I možda bi tada bio prvak, da Katalonci nisu bili prejaki... Van terena. To im je i omogućilo da slave golom razlike u dvomeču.

Kasnije je igrao za Crvenu zvezdu, Partizan, špansku Prasu, njemačke Nidervircbah, Veclar, Minden, italijanske Konversano i Kasarano, katarski Al-Said, Zagreb i na kraju Lovćen, u kojem je završio karijeru 2010. kao 37-godišnjak.

Osvojio je dvije bronzane medalje na svjetskim prvenstvima sa SR Jugoslavijom, a kasnije je bio igrač i sportski direktor reprezentacije Crne Gore.

Najbolji tim svih vremena po tvom mišljenju?

- Golmani Andrej Lavrov i Arpad Šterbik, pivoti Kristijan Švarcer, Dragan Škrbić i Igor Vori, lijeva krila Lars Kristijansen i Nikolaj Jakobsen, lijevi bekovi Pepi Manaskov, Nenad Peruničić i Mikel Hansen, srednji bekovi Nikola Karabatić, Ivano Balić i Ola Lindgren, desni bekovi Aleksandar Tučkin i Olafur Stefanson, desna krila Bjorn Monberg i Pjer Torson.

Najbolji tim od rukometaša sa kojima si igrao?

- Golman Lavrov, pivot Švarcer, lijevo krilo Vladan Matić, lijevi bek Peruničić, srednji bek Talant Dujšebajev, desni bek Nenad Maksić i desno krilo Monberg.

Ko su najbolji igrači sada, ali i svih vremena?

- Sada Nikola Karabatić, Miha Zarabec, Domagoj Duvnjak, Sander Sagosen o Mikel Hansen, odnosno Kristina Neagu. Svih vremena Lavrov, Šterbik i Bogdan Venta, tj. Svetlana Kitić.

Sa kim si najbolje sarađivao na terenu?

- Sa Lavrovom, Rastkom Stefanovićem, Nebojšom Golićem, Švarcerom, Dujšebajevom, Pjerom Torsonom, Peruničićem, Šrkbićem, Nedeljkom Jovanovićem...

Kojim dometima stremiš?

- Najteže je biti normalan. To mi je cilj.

Koji rezultat nikad nijesi zaboravio, i u pozitivnom i u negativnom smislu?

- Poraz od Švedske u polufinalu Svjetskog prvenstva 1999. godine, kada smo vodili četiri razlike 16 minuta prije kraja. Pozitivno sjećanje je baš na bronzu s tog prvenstva, jer smo mjesec i po priprema prošli tokom bombardovanja i na kraju je stigla medalja. Ispalo je vrhunski. Pamtim i proslavu skudeta sa Konversanom, koji je tada vodio Lino Červar.

Šta najmanje, a šta najviše voliš da radiš na treninzima?

- Šuterske treninge sam volio, istezanje nisam.

Da nisi bio rukometaš, šta bi bio?

- Odbojkaš. Mislim da ništa bolje od odbojke na svijetu ne postoji.

Koji tvoj talenat, zbog sporta, nikad nije došao do izražaja?

- Neki zanati kojima se bavim iz hobija.

Omiljena knjiga?

- „Strah od letjenja” Erike Jong.

Omiljeni film?

- „Daleko koliko me noge nose”.

Najbolji prijatelj u sportu?

- Damir Radončić.

Hobi?

- Motociklizam.

Najbolji savjet u vremenu pandemije?

- Poštuj pravila.

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve