Nekada su sjednice Skupštine Rukometnog saveza Crne Gore trajale satima, današnja je završena za 30-ak minuta.

U pres sali Fudbalskog saveza Crne Gore, 21 od 34 delegata RSCG je jednoglasno usvojio izvještaj o radu Upravnog odbora između dvije sjednice, Završni račun i Izvještaj revizorske kuće o finansijskom poslovanju za 2021. godinu.

Eksterni revizor je pozitivno ocijenio finansijsko poslovanje Saveza, bez ijedne primjedbe na ključne tačke u finansijskom poslovanju.

Na sjednici je odata počast rukometnim stručnjacima i radnicima koji su preminuli u proteklom periodu, a dali su nesebičan doprinos razvoju rukometa u našoj državi.

Jedina negativna stvar, na koju je ukazao predsjednik Upravnog odbora, Petar Kapisoda, odnosi se na to što Savez nema nijednog državnog sponzora.

Elektroprivreda Crne Gore je finansijski pomagala rukometu od obnove nezavisnosti, sponzor je bio i CEDIS, kao i još neke državne kompanije, ali je nakon promjene vlasti sve drugačije.

„Iako je najveći dio sredstava za funkcionisanje Saveza obezbjeđen kroz konkurs Ministarstva sporta i mladih, realizacija planiranog ne bi bila moguća bez podrške sponzora i partnera. Stoga, želim da vas upoznam da smo produžili ugovore sa tradicionalnim sponzorima SBBetom i Bemaxom, te da smo u periodu između dvije sjednice Skupštine, dobili i dva nova, a to su Telemach i Kodio. Imamo i dva nova partnera - Voco Podgorica i Healthy life, čime iz dana u dan, širimo krug onih koji prepoznaju naš rad i pružaju nam podršku u svim segmentima. Ono što je međutim, presedan, na neki način i alarm sa kojim treba upoznati i Skupštinu i crnogorsku javnost je činjenica da u sponzorskom pulu nemamo nijednu državnu kompaniju ili kompaniju koja je većinski u državnom vlasništvu. Iako smo jedan od najuspješnijih nacionalnih saveza, sa možda i najvećim brojem aktivnosti na godišnjem nivou, naš rad nije prepoznat od strane tih kompanija. Vjerujem da će se to stanje uskoro promijeniti, jer smo nekada, upravo od tih kompanija, dobijali izuzetno značajnu podršku”, naglasio je Kapisoda, koji je napomenuo da finansijska stabilnost Saveza i realizacija brojnih aktivnosti ne bi bila moguća bez podrške nadležnih institucija i zahvalio se Ministarstvu sporta i mladih i ministru Vasiliju Laloševiću, Crnogorskom olimpijskom komitetu i predsjedniku Dušanu Simonoviću, kao i Glavnom gradu na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem.

Prvi čovjek RSCG se osvrnuo na domaća takmičenja i nacionalne timove, kao i pohvale koje je Savez dobio za organizaciju Evropskog prvenstva za kadete.

„Sve lige pod okriljem Saveza u takmičarskoj sezoni 2021/22. uspješno su završene bez većih problema, uz utisak da je kvalitet takmičenja svake godine na višem nivou i da ne izostaje neizvjesnost. Ponosni smo i na činjenicu da je Glavni grad, uz podršku Saveza, prvi put bio organizator finalnog turnira Kupa Crne Gore. Utakmice u Podgorici odigrane su na podlozi, posjećenost je bila na visokom nivou i završni turnir je zaista opravdao sva očekivanja. S posebnom pažnjom odnosimo se prema pionirskim ligama, koje su temelj razvoja budućih generacija reprezentativki i reprezentativaca. Utakmice se igraju u dvorani koja ispunjava standarde za održavanje međunarodnih utakmica, prenosi su obezbjeđeni na portalu MNE rukomet, a gledanost je prevazišla sva očekivanja i potvrda je da imamo veliku pažnju javnosti. Po prvi put imamo i sponzora pionirskih liga, nakon zaključivanja sponzorskog ugovora sa kompanijom Kodio”.

„Kao i za svaki nacionalni savez, rezultati reprezentativnih selekcija su prioritet u našem djelovanju. Pri tom je jasno što su naši ključni ciljevi kada govorimo o nacionalnim timovima u svim uzrastima - da su redovni učesnici najvećih takmičenja i da su u A diviziji evropskog rukometa. S ponosom mogu da kažem da smo taj cilj i ispunili, a da ovog ljeta bilježimo i istorijski rezultat, jer je muška selekcija u uzrastu do 18 godina izborila plasman na Svjetsko prvenstvo. Po prvi put nakon obnove nezavisnosti imaćemo mlađu mušku selekciju na planetarnoj smotri. „Lavice” su u decembru u podmlađenom i oslabljenom sastavu ispunile cilj na Svjetskom prvenstvu u Španiji, gdje su izborile plasman u drugu fazu. Ove godine su igrale u EHF Euro kupu zajedno sa preostala dva domaćina Evropskog prvenstva i Norveškom koja je šampion Evrope, što je bila odlična priprema za ono što ih očekuje u novembru, kada smo zajedno sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom, domaćini smotre 16 najboljih selekcija kontinenta”.

„Početak ove godine nije mogao da bude bolji, jer su nas momci oduševili izdanjima i rezultatima na Evropskom prvenstvu. Ne samo što su izborili plasman u drugu fazu, već su i evropskoj javnosti pokazali kako se bori za dres sa državnim grbom. Osvajanje 11. mjesta doprinijelo je ekspanziji muškog rukometa i najavilo velike domete ove generacije, koja je zbog svega prikazanog u Mađarskoj dobila i odlikovanje predsjednika države - Orden crnogorske zastave II stepena. U aprilu smo u atmosferi kakva odavno nije viđena u ‘Morači’, svjedočili novom uspjehu i plasmanu na Svjetsko prvenstvo, gdje ćemo nastupiti poslije 10 godina, uz očekivanje da se i u Poljskoj nastavi sa izdanjima koja smo gledali u januaru u Mađarskoj”.

Pratite nas!