Koronavirus je promijenio život u Crnoj Gori, uticao je i na sport. Takmičenja su prekinuta, a sada i treninzi. Sve ekipe su na prinudnom odmoru, kao i Rukometni klub Budućnost - Podgorica. U trenutku kada je Druga liga prekinuta, rukometaši iz Podgorice bili su treći sa šest pobjeda, dva remija i tri poraza.

Povodom sveukupne situacije danas smo razgovarali sa trenerom podgoričke ekipe Nikolom Jablanom.

- Svi su dobili voljno, momcima ništa specijalno nijesam predlagao da rade, jer smatram da će se šampionat teško nastaviti. Prošlo je puno vremena od posljednjeg zajedničkog treninga. Nakon svega ući u neki ozbiljniji rad i tražiti dobru formu, objektivno je nemoguće. Uz to, postoji opasnost od povreda. Siguran sam da to niko ne želi. Smatram da je u ovom trenutku najbolje oporaviti momke i ovo vrijeme iskoristiti kao ljetnju pauzu. Volio bih, makar Kup da se završi. Ali, sve u jedno, sa dest kola i završnicom  Kupa, nemoguća je misija - kazao je Jablan.

Rukometaši Budućnosti kod kuće se trude, koliko god ko može, a mnogi od njih rade i studiraju, da zadrže minimalan dio spreme.

- Treniraju, ali iz takvog rada i uslova je nemoguće da uđu u jače treninge. Nije to nivo iz kojeg se može u tu vrstu rada. Nijesmo ni finansijski snažan klub, sa jakim ugovorima, da od igrača tražimo da imaju traku za trčanje, sobni bicikl i druge stvari kako bi održavali nivo kondicije.

U trenutnoj bodovnoj varijanti Jablan je svjestan da ne mogu puno da traže (i sve da se liga nastavi) u konkurenciji lidera iz Mojkovca i Berana, ali...

- Mislim da je najbolje da se Prva liga proširi, sa dva, tri kvalitetna kluba. Smatram da Berane, Brskovi i mi zaslužujemo da igramo najjaču ligu koja bi sigurno bila kvalitetnija. Smatram da Druga liga ne bi bila u problemima da se nastavi, odnosno ne bi se ugasila. Ima još klubova po Crnoj Gori.

Jablan vjeruje da bi mnoge ekipe i igrači u Prvoj ligi brže napredovali.

- Svaki igrač koji bi protiv Lovćena odigrao makar tri utakmice, značajno bi napredovao.

Budućnost je u priču oko drugog dijela sezone, mada su pojačanja stigla krajem prvog dijela, ušla sa velikim ambicijama.  

- Dobru smo ekipu sastavili sa sedam, osam pojačanja. Momci koji su se ranije bavili rukometom došli su da treniraju kod nas, pa smo samim tim u drugi dio sezone ušli sa željom da budemo konkurentni i da se borimo za Prvu ligu. Mada, iskreno, jedva smo čekali polufinale Kupa sa Lovćenom, sve bi karte na taj meč bacili. Imali smo mjesec i po da se spremimo i osmišljeno uđemo u meč. Ne kažem da smo bolji, ali ne bi došli da igramo sa bijelom zastavom, već pod punim gasom. Lovćen volim, to je moj klub, ponikao sam tu, ali sigurno da bi svi dali 300% za taj meč.

Klub funkcioniše na leđima entuzijasta iz Uprave.

- Uprava se bori i pokušava da stvori sredstva, a sve to rade predano i iz ljubavi prema klubu. Bilo bi idealno da, možda već od naredne sezone, javnost prepozna naš kvalitet. U klubu, zaista, imamo kvalitetnih igrača. Iskusniji su prošli ozbiljne škole rukometa i znaju da igraju, a nekoliko njih imaju kvalitet za najbolje prvoligaške ekipe. Dejan Lipovina, srednji bek, siguran sam da može da igra u prve tri ekipe Prve lige. Naše lijevo krilo Nikola Andesilić je među tri najbolja igrača na ovoj poziciji koji igraju u Crnoj Gori, a sjajan je i Danilo Milić desno krilo. Za nas je branio Nikšićanin Stefan Đurđevac, sjajan golman, sa nevjerovatnim predispozicijama i osjećajem. On je sada u Danilovgradu, ali je i dalje naš član.

 

Pratite nas!