U vremenu pandemije koronavirusa, sport je stao. Pravo je vrijeme za podsjećanja na velike utakmice, rezultate i medalje, ali i za ankete.

MNE rukomet će narednih dana, kroz 14 zanimljivih pitanja, od naših proslavljenih rukometaša i rukometašica pokušati da dobije interesantne odgovore.

Anketu otvaramo sa Radmilom Petrović, koja je sa „lavicama” bila evropska prvakinja i olimpijska vicešampionka, te osvojila dvije titule prvaka Evrope u dresu Budućnosti, čija je sada predsjednica.

Najbolji tim svih vremena po tvom mišljenju?

- Najbolji tim svih vremena je moj tim ŽRK Budućnost. U sezoni 2011/2012. postigli smo istorijski uspjeh kluba. Nakon mnogo vremena ostvarile smo dugo sanjani san svih generacija prije nas i postale prvaci Evrope. A onda se ponovilo i 2015. godine. To je klub koji ima bogatu tradiciju, koji je uvijek u vrhu evropskog rukometa i ono što je najbitnije - to je klub koji ima dušu! Nikada nisam imala želju da zaigram za drugi tim!

Najbolji tim od rukometašica sa kojima si igrala?

- Tim igračica sa kojima sam uživala na terenu i sa kojima sam postigla najveće uspjehe kako u reprezentaciji tako i u klubu i slobodno mogu reći tim snova su: golmanke Klara Voltering i Sonja Barjaktarović, lijeva krila Maja Savić i Majda Mehmedović, lijevi bekovi Bojana Popović i Kristina Neagu, srednji bekovi Milena Raičević i Marija Jovanović, desni bekovi Katarina Bulatović i Kamila Dalbi, desna krila Jovanka Radičević i Radmila Petrović, pivoti Dragana Cvijić i Suzana Lazović.

Ko su najbolje igračice sada, ali i svih vremena?

- Najbolja igračica svih vremena koja nije više aktivna je bez dileme Bojana Popović, a aktivna Kristina Neagu. To su igračice koje savršeno znaju da igraju rukomet, za njih je rukomet igra i uživanje gledati njihov „ples” na terenu.

Sa kim si najbolje sarađivala na terenu?

- Sa većinom igračica sam imala dobru saradnju, ali bih definitivno izdvojila Majdu Mehmedović i Kristinu Neagu. Sa njima sam pogledima pričala na terenu i pravila najljepše poteze na utakmicama. Laki i lijepi golovi su često bili na vrhu liste najljepših.

Kojim dometima stremiš?

- Sa profesionalne strane želim da pandemija što prije bude iza nas bez posljedica i da se zdravi i nasmijani vratimo treninzima, rukometu i utakmicama. A onda nešto što prije svega želim jeste da kao predsjednica Budućnosti sa svojim klubom pokorim Evropu. Na privatnom polju planiram da budem srećna!

Koji rezultat nikad nijesi zaboravila, i u pozitivnom i u negativnom smislu?

- Tu se podrazumijeva utakmica finala 2012. protiv Đera u prepunoj „Morači”, gdje su navijači doveli atmosferu do usijanja. Naježim se od sreće kada se sjetim koliko je srećnih ljudi bilo na jednom mjestu i kako smo srce i posljednji atom snage ostavile na terenu. Neizvjesna utakmica, igra nerava, ali želja da se prekine prokletstvo bila je jača od svega! Taj rezultat pamtiću do kraja života. Loših rezultata se ne sjećam. Znam samo jedno, u našem slučaju svaki poraz je bio velika škola!

Šta si najmanje, a šta najviše voljela da radiš na treninzima?

- Najmanje sam voljela pripremni dio gdje je bilo dosta trčanja bez lopte, a najviše sam voljela taktičke treninge napada i odbrane. Sa loptom je sve ljepše i lakše.

Da nijesi bila rukometašica, šta bi bila?

- Kao djevojčica maštala sam da budem učiteljica. Obožavala sam svoju učiteljicu Branku i kada bih došla kući iz škole krišom bih oblačila majkine suknje, stavljala karmin i predavala lekcije svojim lutkama i medama. I danas mnogo volim taj posao, tako da bih možda da nisam rukometašica bila učiteljica.

Koji tvoj talenat, zbog sporta, nikad nije došao do izražaja?

- Imala sam talenta za pjevanje i crtanje, ali svaki talenat mora da se njeguje. Ja sam se odlučila za sport.

Omiljena knjiga?

- Ima mnogo knjiga koje su na mene ostavile utisak. Iskreno, posljednje dvije i po godine, od kada sam postala majka, prvi put ni jednu knjigu pročitala do kraja nisam. Jednostavno, zbog nedostatka slobodnog vremena. U ovom trenitku bih izdvojila „Anu Karenjinu” i „Malog princa”.

Omiljeni film?

- Definitivno „Djevojka od milion dolara”. Taj film obožavam. Možda zato što sam iz svijeta sporta, pa ga doživljavam na poseban način. Tu sportsku dramu sam odgledala više puta i svaki put mi natjera suze na oči kao na prvom gledanju.

Najbolja prijateljica u sportu?

- Neko koga smatram velikim prijateljem i na terenu i van njega je Majda Mehmedović. Mnogo imam prijatelja iz svijeta sporta sa kojima sam nastavila prijateljstvo. Sa njima sam više vremena provodila nego sa porodicom i dijelila i dobro i zlo. Takvi prijatelji su prijatelji za cijeli život!

Hobi?

- Hobi trenutno nemam. Sa dvoje male djece je to prosto nemoguće.

Savjet u vremenu pandemije?

- Iskoristite ovo vrijeme pandemije za prave i najvrijednije stvari u životu. Posvetite se sebi i svojim najbližima. Uživajte u srećnim pogledima svoje djece kojima je konačno srce na mjestu jer su tata i mama non-stop tu. Njihov zadovoljni pogled govori više od riječi! Ostanite kući, čuvajte sebe da bi sačuvali ljude oko sebe i našu Crnu Goru, pa i svijet.

Pratite nas!

Najčitanije