Prvi dio priprema za Evropsko prvenstvo se završava danas za rukometaše Crne Gore.

„Lavovi” će odraditi dva treninga u „Verdeu” i raspustiti se do 2. januara, kada će odraditi prvi trening u kompletnom sastavu, jer će se priključiti „Njemci” Nebojša Simić, Vladan Lipovina i Stefan Čavor, kao i Vuk Lazović.

Iskusni pivot je pozvan naknadno, jer se već na prvom treningu povrijedio „ministar odbrane”, Nebojša Simović.

- Koga nema, bez njega se mora. Simke nam jeste najbolji igrač odbrane, koju smo gradili tokom kvalifikacija, a on je imao najvažniju ulogu u tome. Svima nam je žao, ali moramo da nastavimo da radimo. Lazović će se priključiti i on je veoma dobar odbrambeni igrač. Može da odradi posao, a još nekoliko igrača može da odigra poziciju centarhalfa - kaže kapiten Vasko Ševaljević za naš portal.

S obzirom na to da se prvi put igra Evropsko prvenstvo sa 24 selekcije, pomjeren je i početak šampionata, pa će „lavovi” prvu utakmicu igrati već 9. januara.

U kompletnom sastavu će biti samo sedam dana, tokom kojih će gubiti vrijeme na putovanje do Slovenije, gdje će igrati sa domaćinom i Sjevernom Makedonijom, kao i selidbu u Grac, gdje je prvi rival Hrvatska.

- Ostalo je još 10 dana do početka prvenstva, to će brzo da proleti. Prve treninge u kompetnom sastavu ćemo odraditi u Novoj godini, ali tako je praktično svim ostalim reprezentacijama, osim Bjelorusiji. Manje-više svi imaju igrače u Bundesligi, koja je tek od juče na pauzi. Ali, ne igramo od juče, znamo se dobro, mada će nam svaki zajednički trening značiti da se još bolje uigramo. Pripremićemo se najbolje što možemo i želimo da napadnemo svakoga - naglašava Ševaljević.

Crna Gora prvi meč na EHF Euro igra sa Hrvatskom, sa kojom se posljednjih često sastajala. „Kauboji” nisu jaki kao nekad, kada su bili među prvim favoritima za medalje, ali su svakako najbolji tim u grupi A.

- Možda nema kontinuitet kao ranije, kada je stalno osvajala medalje, ali Hrvatska je uvijek Hrvatska. Igra vrhunsku, ima vrhunskog golmana i cilj joj je da napadne jednu od medalja. Analizirali smo je, ima slabih tačaka kao svaka ekipa, ali je protiv njih je teško igrati, jer imaju nezgodnu 5-1 odbranu, koja odlično sarađuje sa golmanom. Moramo da nađemo način kako da ih nadmudrimo. Jednom smo dobili Hrvate ovdje u „Verdeu”, ali tada nije bilo takmičarskog naboja. Međutim, i na „Croatia cupu” smo bili blizu i mislim da definitivno imamo šta da tražimo.

Preostala dva rivala, Srbija i Bjelorusija, sličnog su kvaliteta kao tim Zorana Roganovića.

- Na turnirskom sistemu takmičenja je jako bitno da krenemo kako treba. Ako ostanemo psihički jaki nakon prve utakmice i zadržimo pozitivnu atmosferu, a samopouzdanje ostane na nivou, mislim da konačno možemo da pobijedimo na evropskim prvenstvima. Srbija i Bjelorusija su odlične ekipe, ali nisu kvalitetnije od nas. Jedno je, ipak, priča, moramo to da pokažemo na terenu i da igramo vrhunski rukomet da bismo pobijedili.

Šta je adut Crne Gore?

- Borbenost je naša velika snaga. Uvijek kad smo bili prava ekipa, bili homogeni, kad smo igrali agresivnu odbranu i golmani dobro branili, dolazili smo do odličnih rezultata. Moramo, ipak, da se pazimo suđenja, jer je na šampionatima uvijek malo drugačije nego u kvalifikacijama, ne pušta se grublja igra. Nadam se da nas to neće poremetiti. Uzdam se u našu odbranu, nikoga nismo dobili kad je nismo dobro igrali. Kad je odigramo dobro, dajemo lake golove i lakše nam ide u napadu - naglasio je Ševaljević.

Odlično mi je u Istru

Vasko Ševaljević petu sezonu zaredom igra u Francuskoj. Nakon što je po dvije godine proveo u Feniks Tuluzu i Trembleu, ovog ljeta je prešao u Istr.

I ide mu odlično, jer je 16. strijelac Lidl Starlige sa 58 golova.

- Jako sam zadovoljan. Ovo mi je treći klub u Francuskoj, prija mi život u toj zemlji, a Istr je grad na moru, što me podsjeća na moj Kotor. Sve mi je „leglo” kako bi trebalo, a to pokazuje i moja forma. Ekipa je osvojila devet bodova na 13 utakmica, a cilj nam je opstanak. S obzirom na to da imamo pretposljednji budžet, mislim da smo dobro odradili posao. Deseti smo na tabeli, ali smo mogli i više, jer smo pet-šest bodova ispustili. Vjerujem da neće biti problem da ostvarimo još tri pobjede, što bi nam garantovalo opstanak, te da ću sa Istrom i drugu godinu ugovora odraditi u Lidl Starligi.

Pratite nas!