Šest timova danas će odigrati posljednje i pretposljednje mečeve grupne faze EP.

Za mnoge je ponedjeljak dan odluke, kao za Crnu Goru koja će sa Bjelorusijom tražiti kartu za Beč. Hrvatska je bezbrižna, prošla je dalje, dok je Srbija, nakon poraza od našeg tima, eliminisana sa šampionata. Sve je otvoreno u grupi E, gde se u subotu uveče dogodio jedan od najvećih poraza, Island je savladao olimpijskog i svjetskog šampiona - Dansku, koja danas ima za cilj da se oporavi i ostvari prvi trijumf. Island će se suočiti sa ruskom ekipom koja, takođe, želi prvu pobjedu na EP.

U grupi C sve četiri ekipe još uvijek mogu do glavnog kruga. Španija je na vrhu sa četiri boda, prije nego što će se danas suočiti sa Holandijom, koja je, kao i Njemačka, na dva boda.

 

GRUPA A

 

Crna Gora - Bjelorusija (18.15h)

Crna Gora je u subotu ostvarila istorijsku, prvu pobjedu na evropskim prvenstvima. Bjelorusija je izgubila od Hrvatske 31:23.

Pobjeda vodi ,,lavove“ u drugu fazu. ,,Lavovi“ vide Beč. Bjelorusi priželjkuju izdanje kakvo je bilo u premijernoj pobjedi protiv Srbije.

Branko Kankaraš igraće protiv šestorice svojih bjeloruskih saigrača iz Meškova.

Vasko Ševaljević je imao svoju čaroliju u Bjelorusiji (2012/13. godine) kada je igrao za Dinamo Minsk.

Naš i bjeloruski tim sastao se tri puta i to u 2014. godini. Bjelorusija je pobijedila dva puta, uključujući i njihov jedini duel na EP.

 

Srbija - Hrvatska (20.30h)

Nakon dva poraza Srbija je izgubila šansu za plasman u narednu fazu šampionata. Hrvatska je postala prva ekipa koja je već obezbijedila glavni krug.

Zlatko Horvat odigraće svoj 50. meč na EP, samo je Igor Vori odigrao više mečeva (54). Ove dvije selekcije sastale su se dva puta na EP, pri čemu je Srbija pobijedila u polufinalu 2012. godine (26:22), a Hrvatska je bila bolja u grupnoj utakmici 2018. godine (32:22). Nedavno, njihovi putevi su se ponovo sreli, u kvalifikacijama, kada je meč u Srbiji završen 25:25, a Hrvatska tri dana kasnije pobijedila kod kuće - 27:23.

 

GRUPA C

 

Letonija - Njemačka (18.15h)

Njemačkoj je potrebna pobjeda da bi ovjerila drugu rundu, a da li će proći zavisiće i od rezultata meča Holandija - Španija. Reprezentativci Njemačke su u kvalifikacijama za EP 2012. godine bili bolji od Letonije dva put, uz gol razliku + 38! Drugi, od ova dva meča, bio je posljednji za legendarnog njemačkog trenera Branda.

Četiri igrača Letonije nastupaju u Bundesligi.

Favorit je Njemačka...

 

Holandija - Španija (20.30h)

Holandija i Španija su se sastale šest puta, ,,furija“ je bila stoprocentna. Posljednji put u kvalifikacijama za EP 2010, kada je Španija pobijedila 32:29.

I u ovoj utakmici, na papiru, sve je jasno, Španija je apsolutni favorit, sa 12 igrača koja potpisuju EHF Ligu šampiona. Holandija ima samo jednog - Verstejnena. Dvije zemlje su se suočile u finalu ženskog SP u decembru 2019. godine, kada je Holandija osvojila svoju prvu titulu.

 

GRUPA E

 

Island - Rusija (18.15h)

Island je protiv Danske osigurao pobjedu za početak svoje kampanje na EP, dok Rusija ima za cilj da se oporavi od gubitka bodova od Mađarske u subotu. Nakon što je postigao 10 protiv Danske, Aronu Palmarsonu su potrebna dva gola da bi došao do brojke sto u karijeri na EHF EURO.

Biće ovo prvi zvanični duel dva tima od 2013. godine i prvi susret na EP u posljednjih deset godina. Rusija je slavila devet puta protiv Islanda, dok nordijska strana broji četiri pobjede.

 

Danska - Mađarska (20.30h)

Osvajači olimpijske i svjetske titule - Danska pod pritiskom je nakon uvodnog poraza od Islanda. Mađarska ima za cilj drugu pobjedu nakon što je osvojila bodove protiv Rusije.

Mađarski golman Roland Mikler je među najboljim golmanima šampinata, bio je sjajan u trijumfu nad Rusijom, odbranio je dva sedmerca.

Danska ima sve zvijezde. Ima li dileme ko je favorit?

 

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve