Neviđeni skandal trese rumunski rukomet.

Bivša rukometašica Budućnosti Kristina Laslo, kao i njene saigračice iz Korone Brašov Darija Bukur i Bjanka Bazaliju, uhvaćene su u dopingu!

Nacionalna agencija za borbu protiv dopinga (ANAD) sumnjiči tri rumunske reprezentativke da su išle na specijalni tretman, intravenoznu lasersku terapiju.

To je izričito zabranjeno pravilima Svjetske antidoping agencije (WADA) i sada je veliko pitanje šta će se desiti sa triom na koji računa i selektor rivala Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u Japanu, Tomas Ride.

Vijest o dopingu je glavna u rumunskim medijima, a „Gazeta sporturilor“ je poslala i specijalnog izvještača u klub za koji igra i naša Ivona Pavićević.

Jedan od zaposlenih u klubu je dao izjavu, ali je tražio da mu se ne pominje ime.

- Razumite nas, nebo se sručilo na nas. Još se nadamo da će neko reagovati i reći da je ovo bila zabuna. Ne igrajte se sa tim. Ne možete da mislite da možete da se dopingujete i da nećete biti uhvaćeni, s obzirom na nivo na kojem igrate - rekao je taj izvor.

Ljudi iz ANAD-a su, navodno, posumnjali u prljave rabote kada su na Instagramu vidjeli objavu 23-godišnje Laslo, koja je prethodne dvije sezone provela u Budućnosti.

Timski doktor Marijuš Kapra i njegovi saradnici su se, navodno, raspitivali o toj terapiji i čuli da je bezazlena, ali nisu znali da je zabranjena.

Mediji javljaju da su Laslo, Bukur i Bazaliju samo jednom bile na tom tretmanu, a da je uobičajeno 10 sesija.

Šta je intravenozna laserska terapija?

Tri igračice Brašova su intravenoznu lasersku terapiju obavile na klinici „Iomed“ u Brašovu.

Na svojoj Fejsbuk stranici, „Iomed“ navodi da je to prva klinika u Brašovu koja sprovodi revolucionalrnu terapiju i da ona pomaže u smanjivanju bola, upala, ubrazava oporavak kod brojnih akutnih i hroničnih stanja. „Iomed“ na prezentaciji objašnjava da sa „minimalno invazivnom terapijom možete da liječite probleme sa zglobovima, depresiju, nesanicu, hronični bol“, te da se „povećava proizvodnja         serotonina, pojačava dovod kiseonika do tkiva...“.

Ride zove četiri igračie za Japan?

U slučaju da tri rukometašice Brašova budu suspendovane, selektor Rumunije Tomas Ride će morati da timu priključi igračice sa šireg spiska.

Mediji pišu da bi to mogle da budu Patricija Vizitiju (Krajova), Elena Dake (Dunarea Braila), Laura Kiper (Bukurešt) i Anka Polokošer (Baja Mare).

Najveći problem za švedskog stručnjaka je ako ne bude mogla da igra 20-godišnja Bukur, koja je na njegovom spisku bila jedini ljevoruki bek.

Odluka mora da bude donijeta danas, jer ekipa sjutra putuje u Japan.

Pratite nas!