U posljednji čas, prije nego što su praktično sve granice zatvorene, Vasko Ševaljević je napustio Francusku.

Kapiten crnogorske reprezentacije je sa suprugom i kćerkom stigao u Kotor, gdje već broje 20. dan samoizolacije.

Bek Istra za naš portal prepričava koliko je sreće imao da stigne kući.

- Nismo trenirali pet-šest dana, vladala je neizvjesnost da li će se više igrati, a situacija se samo pogoršavala. Pitao sam trenera mogu li da idem kući, a onda se obratio predsjednik Francuske Emanuel Makron i najavio zatvaranje granica. Predsjednik kluba mi je rekao da nema apsolutno nikakvih problema da odem i odmah smo kupili karte iz Marseja, preko Pariza i Zagreba, do Dubrovnika, jer je tada još jedino Hrvatska dozvoljavala transfer. Ispalo je da smo došli u posljednji čas - rekao je 31-godišnji Kotoranin.

Ševaljević je napomenuo i pomoć koju je dobio od crnogorske misije u Parizu.

- Želim da se javno zahvalim ambasadoru Crne Gore u Francuskoj, gospodinu Ivanu Ivaniševiću. Nije pomogao samo meni i mojoj porodici, već i svim crnogorskim državljanima koji su htjeli da se vrate kući.

Troje Ševaljevića je imalo zanimljiv put od aerodroma Ćilipi do Kotora.

- Kada smo sletjeli u Dubrovnik, dovezli su nas do hrvatske granice, a onda smo do naše morali pješke. Moji su mi dovezli automobil i ostavili ga na granici. Kada smo prošli sanitarno-zdravstvenu inspekciju, potpisali smo da idemo u samoizolaciju u našu kuću i konačno stigli 17. marta. Iskreno, kada smo krenuli iz Istra, nismo znali ni gdje ćemo, ni kako završiti, ali je želja da dođemo u Crnu Goru bila jača od hiljadu mogućih komplikacija.

On, supruga i kćerka ne izlaze nigdje, ali im ništa ne fali. Naprotiv.

- Moji su blizu i donose mi sve što mi je potrebno. Ma ne fali nam ni pričjeg mlijeka - uz osmjeh kaže Vasko.

Sezona u Francuskoj je prekinuta, a kapiten „lavova” i 14. strijelac Starlige sa 77 golova ne vjeruje ni da će se nastavljati.

- Karantin je do daljnjeg, čekamo vijesti šta će biti. Moje lično mišljenje je da se liga neće ni odigrati do kraja, a pretpostavke su da će naredna sezone početi ranije i da će se pridružiti dva kluba iz nižeg ranga. U Francuskoj je jaka Asocijacija igrača, koja se bori za naša prava, radi u našem interesu i sigurno neće dozvoliti da se nastavi sezona, a da prethodno ne dobijemo vrijeme za pripreme.

Ni sa platama neće biti problem.

- Imam sreću što igram u sređenoj državi i nema straha da li ćemo biti plaćeni. Država pomaže svima koji su, uslovno rečeno ostali bez posla, pa će pokrivati 84 odsto zarada, dok je za ostalih 16 odluka na klubu da li će da doplati ili ne. Ne možemo proći ispod tih 84 odsto, što je odlično, s obzirom na to kakva je situacija.

Šta su mjesec-dva naspram cijelog života? Zdravlje najstarijih je sada najvažnije, ne smijemo da budemo sebični

Ševaljević trenira u kućnim uslovima, ali ističe da je od toga mala vajda.

- Imam materijale za treninge, ali ovo nnije ni primaći kolektivnom radu, trčanju. Eto, radim da ne bih totalno ispao iz ritma. Svima je teško i sve je ovo novo, ali je dokaz da ništa nije sigurno i kako sve može da padne preko noći.

Vjeruje da će pandemija brzo proći i ima poruku za sunarodnike.

- Nadam se da će ljudi u Crnoj Gori ostati disciplinovani, da ćemo poštovati odluke nadležnih organa, koliko god na to bilo teško. Ali, šta su mjesec-dva naspram cijelog života? Zdravlje starijih je sada najvažnije i ne smijemo da budemo sebični.

Pratite nas!