Nakon povratka sa Evropskog prvenstva, počela je i trenerska era Bojane Popović u Budućnosti.

Legenda svjetskog rukometa je bila prva asistentkinja Kima Rasmusena na EHF Euru u Danskoj, gdje je sarađivala sa šest igračica koje će voditi u najvećem crnogorskom klubu.

Jedna od njih, Itana Grbić, za MNE rukomet priča o prvim danima saradnje sa šestrostrukom osvajačicom Lige šampiona u ulozi šefice stručnog štaba.

- Iskreno, kad je Dragan Adžić poslije utakmice sa Đerom saopštio da podnosi ostavku, sve smo bile iznenađene. S obzirom na to koliko je godina bio tu, navikle smo se na njega, kako igračice, tako i cijela Crna Gora. Ali, nismo imale vremena da razmišljamo o tome, jer se dogodila i promjena u reprezentaciji. Mnogo mi je drago što je Bojana bila na prvenstvu, mnogo mi je pomogla, jer sam prvi put bila u ulozi prvog srednjeg beka. Dosta sam sa njom komunicirala, ali smo pričale samo o reprezentaciji, Evropskom prvenstvu i protivnicima. Nismo imale imale kad da pričamo o Budućnosti - kaže Grbićeva.

Popovićeva je prethodnih godina bila prva Adžićeva asistentkinja, ali je sada u novoj ulozi. Sudeći po riječima 24-godišnje Podgoričanke, odlično se snalazi.

- Po dogovoru sa Bojanom, odmorila sam četiri dana poslije Evropskog prvenstva i počela da treniram od ponedjeljka. Iskreno, uživam na treninzima. Bojana je, po meni, najbolja igračica svih vremena, čast mi je što je imam tu, pored sebe. Bila je i ranije tu, ali je drugačije sada kad je glavni trener. I ranije nam je dijelila savjete, govorila šta bi trebalo da uradimo, ali je Adžova bila posljednja.

Itana je navikla na promjene trenera.

- U Vardaru sam imala četiri trenera, a u Bukureštu nas je Ride vodio na Superkupu Rumunije, a onda je došao Adi Vasile, tako da mogu da se prilagodim tim situacijama. Bojana je imala i te kako od koga da uči, dosta je i naučila, a ima već i iskustvo. Nije bilo promjena puno kad je u pitanju odbrana, ali u napadu ima nekih novih ideja. Sada više komuniciramo i svakom treningu se radujem. Stvarno vjerujem u to što radimo, jer niko ne može bolje da vidi neke stvari nego ona.

Budućnost 9. januara nastavlja takmičenje u Ligi šampiona duelom sa Borusijom Dortmund u Podgorici. Popovićeva ima problem sa bekovima - Andrea Lekić je pokidala Ahilovu tetivu na Evropskom prvenstvu, pa su od prvotimki zdrave samo Itana, Alison Pino i Katarina Džaferović.

- Sve nas je jako pogodila povreda Leki na Evropskom prvenstvu. Znamo šta nam ona znači, puno će nam faliti. Maslova još nije počela da trenira, vidjećemo kada će krenuti. Tu smo Kaća, Pino i ja, vidjećemo da li će neko od mlađih da pomogne, kao protiv Podravke. Biće teško, ali koga nema bez njega moramo. Iako mi je krivo i žao zbog svih ovih problema, trudiću se da iskoristim šansu koja mi se ukazala.

Na polovini grupne faze Lige šampiona, Budućnost ima dvije pobjede, remi i četiri poraza. Pred početak sezone cilj je bio fajnl-for, sada se o dometima ne može govoriti.

- Imamo iskusne golmanke, odlična krila, tu je i Ema Ramusović, koja je bila jedna od naših najboljih igračica na Evropskom prvenstvu, kao i Pino, Kaća, Maslova i ja, koja sam bogatija za iskustvo sa EP. Ali, jako je teško pričati o dometima, jer kad pogledaš na klupu, vidiš da su izmjene sve djeca, bez ikakvog iskustva. Dovoljno je reći da idu da rade pismene u srednjoj školi poslije treninga. Ali, sigurno ćemo da se borimo, da damo sve od sebe i da ispoštujemo to što se traži od nas.

Ubrzo se nastavlja Liga šampiona, ali Itana priznaje da joj je u mislima kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

- Na Evropskom prvenstvu nam je bilo jako bitno da vidimo koliko možemo da se borimo i da igramo u ovom sastavu. Obradovale su nas dobre partije protiv Francuske, Rusije, Švedske i Španije, ali nas čeka puno utakmica u Ligi šampiona i nećemo imati baš puno vremena da razmišljamo o turniru u Podgorici. Ali, slagala bih kad bih rekla da mi to nije u podsvijesti. Tako smo čekale i prošli mart, kada su kvalifikacije prvobitno trebalo da se održe, tako će biti i sada, jer su Olimpijske igre san svih nas - naglasila je Itana Grbić.

Inače, Ema Ramusović je danas počela da trenira, kapitenka Majda Mehmedović i Jovanka Radičević će se sjutra priključiti ekipi i već u nedjelju od 15 časova odigrati finale Kupa Crne Gore sa Levaleom.

Pratite nas!