Četvrto kolo Lige šampiona donijelo je nekoliko odgovora, ali postavilo i niz pitanja koja će sačekati na odgovore u ovoj i narednoj sedmici.

 Đer još uvijek čuva niz

Vidjeli smo da je broj poraženih timova smanjen na samo jedan, nakon što je Đer zabilježio pobjedu protiv Bresta (29:28).

Šampion Evrope, koji će u nedjelju gostovati u Podgorici našem šampionu, sačuvao je niz od 35 mečeva bez poraza.

Pitanje: šta je potrebno da mađarska ekipa izgubi prvu utakmicu nakon više od dvije godine?

Za sad šampion pronalazi načine za osvajanje bodova, bez obzira ko im je protivnik. U Francuskoj je, konkretno, uspio da zaustavi drugi najbolji napad u Ligi šampiona. Brest je u posljednjih 12 minuta postigao samo dva gola. Đer ima i najbolji napad, postigao je 327 golova, prosječno 32,7 po utakmici, a ima drugu najbolju odbrana, po broju primljenih golova - 246, samo osam više od Bukurešta.

Mađarska rukometna ekipa osvojila je pet od posljednjih sedam trofeja, nalazi se na rekordnom neporaženom nizu od 35 utakmica (32 pobjede i tri remija). Drže rekord i po broj pobjeda u Ligi šampiona - 153, što je 14 više od drugoplasirane Budućnosti.

Đer je na 73,5% efikasnosti u najboljem evropskom takmičenju, samo je bolji Vardar (74,3%), ali makedonska ekipa upisala je manje 130 utakmica.

 Esbjerg je hit

Esbjerg je prvi put u istoriji izborio četvrtfinale nakon sedme pobjede u 10 utakmica. Danska ekipa izgleda ozbiljno u Grupi 1, pitanje je da li može da zadrži isti ritam. Oba poraza danski tim u LŠ doživio je u grupnu fazi, ali je i u nizu od šest pobjeda i čak bi mogao da osvoji prvo mjesto u grupi. U ovoj grupi se i Mec pita, koji će gostovati u Danskoj u posljednjem kolu Grupe 1. Recept za uspjeh Esbjerga izgleda jednostavan: ekipa snagu dobija od Holanđanke Estevane Polman, Norvežanke Kristine Bristol i austrijske igračice Sonje Frej. Od 300 golova postigle su ukupno 156. Ali, postoji i timski duh koji pomaže Esbjergu da igra odlično protiv bilo koga. Danska ekipa je prošle sezone izgubila u finalu EHF kupa od Šiofoka, a u ovoj sezoni igra najbolji rukomet. U domaćem prvenstvu Esbjerg je lider nakon 21. kola.

Grupa 1

Nakon pobjede Esbjerga protiv Vajpersa, bitka za prva četiri mjesta u Grupi 1 je izvjesna i maglovita. Norveška ekipa ima već četiri boda manje od četvrtog Bukurešta i Rostova (treći). Potrebno im je čudo ako žele četvrtfinale. Mec i Esbjerg nalaze se na vrhu tabele sa 11 bodova, ali ruski i rumunski predstavnik zaostaju samo dva boda. Rostov možda ima i najpristupačniji raspored - igraće sa Vajpersom i FTC-om, dok Bukurešt putuje u Francusku i ugostiće Norvežanke u posljednjem kolu. Mec je sada lider, ali domaćin je Bukureštu i putuje u Esbjerg u posljednja dva kola. Pobjednik ove grupe igraće četvrtfinale sa Valčeom, a drugoplasiranog čekaće Budućnost.

Može li Rostov bolje?

Ruska ekipa rasla je tokom protekle dvije sezone. Rostov je 2018. godine osvojio četvrto mjesto što je bilo razočaranje. Godinu kasnije, Rostov je prigrabio trenera Ambrosa Martina iz Đera, ali nije uspio u finalu da savlada mađarsku ekipu (25:24).

Cilj nakon toga je bio ojačati tim za ovu sezonu, a Rostov još uvijek zaostaje. Kako je najbolja igračica Ana Vjahireva često odsutna, ruski tim je tri puta izgubio i remizirao u proteklih 10 utakmica.

U prošlom kolu Rostov je kod kuće poražen od Meca. U prvom poluvremenu ruska ekipa je bila u igri, ali nakon pauze sistem se srušio. Vjahireva je postigla samo tri gola iz 12 šuteva. Ruska ekipa mora brzo da ustane ako želi daleko, a za to im je potrebna bolja igra njihovih zvijezda.

Sve u svemu, u Grupi 1 sve je otvoreno. Budućnost će, najvjerovatnije, nakon posljednjeg kola saznati ime protivnika na putu do F4.

Pratite nas!