I hrabra i snažna i puna optimizma - golmanka Tea Marinović je 2.500 kilometara daleko od kuće, bori se sama protiv koronavirusa. Ne plaši se. Ne paniči, svakodnevni kontakt sa porodicom daje joj snagu, od jutra do mraka, da sprovodi program neophodan za vedar duh i kondiciju. Kaže da je u Francuskoj situacija alarmanta, oko 300 je zaraženih u oblasti Nuvela Kitana.

- Ostala sam u Francuskoj jer sam do kraja juna vezana ugovorom za klub. Slušala sam upustva i ostala. Čekamo potvrdu da li će se liga nastaviti ili neće. Nadam se da će sve krenuti, ali kakva je situacija, pitanje je početka lige za narednu sezonu - kazala je Tea.

U Francuskoj je situacija ozbiljna.

- U početku je bilo bezazleno, ali se virus brzo širio. Situacija je ozbiljna, virus napada ranjive kategorije. Preporučila bih ljudima da ostanu doma, jer smo još na vrijeme da spriječimo veći zamah.

Život u Angolumeu nije stao, naprotiv, ljudi odlaze u prodavnice, apoteke, a Vlada je uz specijalnu dozvolu omogućila građanima da se pola sata do sat rekreiraju.

- Rade prodavnice, apoteke, imamo mogućnost na dnevnoj bazi da obavimo neke aktivnosti, ali niko ne želi da rizikuje. Samo ko mora izlazi.

Trening je najljepši dio priče i dana.

- Treniram dva puta dnevno kod kuće, klub nam je poslao plan rada. Vjerujte, po nekad su teži treninzi kod kuće. Kad ne treniram, spremam ispite, analiziram utakmice. Veliki sam radnik, znala sam i u Podgorici, mimo obaveznih treninga, dodatno kod kuće da radim.

Porodica je u Podgorici, brat - košarkaš je stigao iz Španije. U izolaciji je u Igalu.

- U stalnom sam kontaktu sa porodicom. Pratim situaciju kod kuće, iskreno mislim da je naša država preuzela prave, odlučne i konkretne mjere da zaustavi širenje virusa. Svaka čast mojoj zemlji.

Tea se ne boji virusa.

- Za sebe se ne plašim, imam jak imunitet. Ali, brinem za porodicu. Pričamo puno. I oni su za mene zabrinuti. Ipak sam sama u Francuskoj. Ali, vodim računa o sebi i o svemu. Hrabrimo se i samo pozitivnim stavom možemo da olakšamo trenutnu situaciju.

I sa klubom je u kontaktu.

- Svaki dan razgovaramo. Situacija je i u klubu teška. Mada, uopšte, koronavirus će ostaviti velike posljedice na profesionalni sport. Što je u ovom trenutku manje bitno, koliko da sačuvamo zdravlje.  Želim da napomenem da nam je klub, osim plana i programa, omogućio da koristimo mini rekvizite.

Naredna sezona?

- Ova situacija diktira transfer. Menadžer  vodi brigu o tome. Mada, rijetko ko razmišlja o tim stvarima. Sve je nebitno pri zdravlju. Ali, svakako razmišljam da promijenim grad i klub.

Mlada golmanka je student na UDG. Ekonomija je njena oblast.

- U decembru sam položila nekoliko ispita. Računala sam da ću u martu nastaviti dalje, ali sve je stalo.

Francuzi disciplinovani

- Francuzi su racionalni i disciplinovani. Ne prave pometnju ispred marketa, apoteka... Kupuju onoliko koliko im je potrebno za dan, dva, tri. Hrane ne fali, to je najvažnije. Nijesam neko ko se u kuhinji najbolje snalazi, ali učim...

 

Pratite nas!