Broj 15 u našoj anketi je Fahrudin Melić, nekadašnji crnogorski reprezentativac.

Momak koji je rođen u Prijepolju, a odrastao u Bosni i Hercegovini, igrao je za „lavove” na nagovor sadašnjeg predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore, a tada njegovog saigrača u sarajevskoj Bosni, Petra Kapisode.

Za selekciju zemlje iz koje su mu preci je davao uvijek maksimum, zbog čega je bio miljenik navijača.

Ako se pitate zbog čega u naslovu piše trilogija, to je on sam napomenuo. Ima troje djece, a za nastavak asocijacije pročitajte odgovore bivšeg igrača Bosne, Zrinjskog, Borca iz Banjaluke, Gorenja, Pari Sen Žermena i sadašnjeg asa Šamberija.

Najbolji tim svih vremena po tvom mišljenju?

- Moram da budem malo pristrasan, mada mislim da sam i realan, jer najbolji igrači su uvijek dolazili sa naših prostora. Dakle - golman Arpad Šterbik, lijevo krilo Patrik Čavar, lijevi bek Mikel Hansen, srednji bek Nikola Karabatić, desni bek Olafur Stefanson, desno krilo Mirza Džomba i pivot Dragan Škrbić.

Najbolji tim od rukometaša sa kojima si igrao?

- Golman Tjeri Omeje, lijevo krilo Petar Kapisoda, lijevi bek Hansen, srednji bek Karabatić, desni bek Marko Panić, desno krilo Lik Abalo i pivot Igor Vori.

Ko su najbolji igrači sada, ali i svih vremena?

- Sada je Sagosen. On je klasa za sve, ali je svih vremena najbolji definitivno Karabatić. Kod žena posljednjih sedam-osam godina Joka (Jovanka Radičević) igra kao zmaj. Uzgred, igra i na mojoj poziciji, zato je još više cijenim. Što se tiče svih vremena, najviše pamtim Anju Andersen, ona je bila TV u boji tog vremena.

Sa kim si najbolje sarađivao na terenu?

- Sa reprezentativcem BiH Panićem u Borcu i Šamberiju. „Filovao” me je loptama, i u odbrani smo sarađivali, a i baš smo dobri prijatelji.

Kojim dometima stremiš?

- Dok sam bio mlađi, gledao da idem u ekipe koje su me zadovoljavale i igrački i ciljevima. Uvijek sam tome stremio, nikad nisam gledao da odem u bilo kakav tim. Zato sam i duže bio u BiH, čekao sam pravu ponudu. Uvijek sam gledao da idem stepenicu više, to radim i sada.

Koji rezultat nikad nijesi zaboravio, i u pozitivnom i u negativnom smislu?

- Da krenem od negativnog - utakmica Lige šampiona u dresu Bosne, protiv Dukasa u Grčkoj 2008. godine, u kojoj nam je pobjeda davala šansu za prolaz u glavnu rundu Lige šampiona. Igrali smo loše cijeli meč, a na sam kraju ja bio krivac, jer sam izgubio posljednju loptu i omogućio Grcima da daju gol za remi. Poslije toga smo savladali GOG Gudme, zato to nikada neću moći da zaboravim. Kao pozitivno pamtim pobjedu u dresu Gorenja protiv Celja. Oni su tri dana prije naše utakmice dobili Kil, koji je te godine bio osvajač Lige šampiona. Poslije tog meča je krenula medijska kampanja, htjeli su da naprave rekord dvorane i prijetili su da će da nas pregaze. Skupili smo se, otišli tamo i „razbucali” ih 10 razlike. I, naravno, ono sa reprezentacijom protiv Švedske. Nikad neću zaboraviti taj osjećaj i atmosferu u „Morači” kada smo izborili prvi odlazak na svjetska prvenstva.

Šta najmanje, a šta najviše voliš da radiš na treninzima?

- Da pitate moje saigrače, vjerovatno će vam reći da ne znaju nikoga ko voli da trenira koliko ja. Ne znam šta bih mogao da kažem šta najmanje voli, možda ono teško trčanje, kad moraš da podigneš puls i da se dobro izmoriš. A uvijek sam volio da šutiram penal, to mogu da radim unedogled.

Da nisi bio rukometaš, šta bi bio?

- Profesor sporta, što i jesam.

Koji tvoj talenat, zbog sporta, nikad nije došao do izražaja?

- Pored sporta sam uvijek volio istoriju. Čitam knjige i volim da gledam dokumentarne filmove, pogotovo na temu Drugog svjetskog rata. Toliko knjiga sam pročitao i dokumentaraca odgledao da bih mogao sa nekim istoričarem da se uhvatim u koštac. Sigurno bih radio nešto vezano za istoriju.

Omiljena knjiga?

- Trilogija Žarka Lauševića, koja je počela sa knjigom „Godina prođe, dan nikad”. Žarko je neko koga bih jako volio da upoznam. Sve te tri knjige su ostavile veliki utisak i trag na mene.

Omiljeni film?

- Trilogija „Kum”.

Najbolji prijatelj u sportu?

- Panić.

Hobi?

- Previše sam pedantan, stalno slažem i preslažem ormara. Vodim „rat” sa suprugom oko toga. Ona je pedantna, ali ni blizu kao ja.

Najbolji savjet u vremenu pandemije?

- Ne gledajte i ne slušajte vijesti, jer će vam poslije pet minuta glava „planuti” kao meni.

Pratite nas!