U vremenu pandemije koronavirusa, sport je stao. Pravo je vrijeme za podsjećanja na velike utakmice, rezultate i medalje, ali i za ankete.

Deveti u našoj rubrici odgovore na 14 pitanja daje čovjek koji je na dresu proslavio broj 9 u reprezentaciji Crne Gore, Draško Mrvaljević.

Najbolji srednji bek „lavova” u izboru navijača je tokom bogate karijere igrao za Lovćen, Sintelon, klubove u Španiji, Sloveniji, Njemačkoj, Austriji i Izraelu. Najveće uspjehe ostvario je sa Gepingenom, sa kojim je dva puta osvojio EHF kup.

Uz Alena Muratovića i Gorana Stojanovića bio je ključni igrač prve crnogorske selekcije koja je izborila plasman na veliko takmičenje i jedine generacije „lavova” koja se domogla druge faze evropskih prvenstava (Norveška, januar 2008. godine).

Bio je i reprezentativac Srbije i Crne Gore.

Najbolji tim svih vremena po tvom mišljenju?

- Lijevo krilo Patrik Čavar, lijevi bek Nikola Karabatić, srednji bek Ivano Balić, desni bekovi Olafur Stefanson i Petar Metličić, desno krilo Mirza Džomba, pivot Rolando Urios i golman Arpad Šterbik.

Najbolji tim od rukometaša sa kojima si igrao?

- Golmani Goran Stojanović i Arpad Šterbik, desno krilo Aleksandar Svitlica, bekovi Tonči Valčić, Alen Muratović i Zoran Roganović, lijeva krila Petar Kapisoda i Igor Marković, pivoti Ratko Nikolić i Nemanja Grbović.

Ko su najbolji igrači sada, ali i svih vremena?

- Sada Domagoj Duvnjak i Raul Entrerios, svih vremena Veselin Vujović. Cijenim rukometaše koji svoje saigrače čine boljim nego što jesu i koji utiču na tim, na stvaranje radne atmosfere, njihove međusobne komunikacije i stvaranje takmičara od onih koji to nijesu. U ženskoj konkurenciji sada je najbolja Jovanka Radičević, a svih vremena Bojana Popović i Hajdi Loke.

Sa kim si najbolje sarađivao na terenu?

- Sa Tončijem Valčićem i i Jurijem Nesterovim. Osvajači zlatnih olimpijskih medalja, čija je zajednička osobina spremnost da svoje prednosti podrede saigraču i ekipi.

Kojim dometima stremiš?

- Osvajanje medalje sa reprezentacijom Crne Gore je sportski san.

Koji rezultat nikad nijesi zaboravio, i u pozitivnom i u negativnom smislu?

- Toliko pozitivnih stvari i titula se desi u karijeri jednog sportiste da se na kraju negativnih stvari i ne sjećaš! Svaki uspjeh je posljedica velikog rada i priprema  koje su odrađene da bi se u datom momentu odreagovalo na pravi način i postigao cilj.

Šta si najmanje, a šta najviše volio da radiš na treninzima?

- Tokom igračke karijere dolazi do fizičkog mentalnog i igračkog sazrijevanja. U zavisnosti od segmenta i perioda u kome se igrač nalazi nekad dolazi do toga da nešto radimo sa manje ili više volje. Uvijek sam više volio taktički dio treninga u kojem dobiješ tačnu poziciju, tajming i kretnje.

Da nisi bio rukometaš, šta bi bio?

- Diplomirani ekonomista.

Koji tvoj talenat, zbog sporta, nikad nije došao do izražaja?

- Kao dječak maštao sam o sklapanju mašina automobila, pravljenju maketa... Ali, naravno, kad je došla lopta, sve je to otišlo u drugi plan.

Omiljena knjiga?

- „1984”. Interesantna knjiga, jedna od pročitanih u posljednje vrijeme. Da je neko prije skoro 70 godina predvidio neka od dešavanja u današnjem društvu.

Omiljeni film?

- Engleska kinematografija cijela.

Najbolji prijatelj u sportu?

- Zoki (Zoran Roganović)

Hobi?

- Tenis, vožnja motora.

Najbolji savjet u vremenu pandemije?

- Misleći na sebe, štitimo druge.