Šest puta je bio šampion Jugoslavije, po dva puta sa matičnim Lovćenom i vječitim beogradskim rivalima Partizanom i Crvenom zvezdom.

Dva puta je osvajao bronzu na svjetskim prvenstvima sa SRJ, bio je član prve crnogorske selekcije koja je nastupila na velikim takmičenjima, kasnije i kapiten „lavova”, pa onda i sportski direktor reprezentacije.

Od 29. januara ove godine, Petar Kapisoda je na najvišoj funkciji u crnogorskom rukometu, jer je tada izabran za predsjednika RSCG.

Nekada sjajno lijevo krilo je u intervjuu za naš portal pričao o najvažnijim stvarima u crnogorskom rukometu, a najviše o seniorskim selekcijama koje čekaju dva velika takmičenja: Svjetsko prvenstvo u Japanu za „lavice” i šampionat Evrope u Austriji, Švedskoj i Norveškoj za „lavove”.

 - Uspjeh je što imamo obje selekcije na najvećim svjetskim takmičenjima i što je ostvaren kontinuitet. To se nije dogodilo preko noći, već je plod minulog rada. Mislim da to nije iznenađenje, jer obje selekcije kvalitetom to i te kako zaslužuju. Takođe, smatram da plasman muškaraca među 24 ekipa u Evropi nije naročit uspjeh, jer im pripada mjesto tamo. Ali, jeste ogroman uspjeh i jedan od najvećih dometa crnogorskog sporta i podviga ta pobjeda nad aktuelnim olimpijskim i svjetskim šampionom Danskom, koja je bila ključna utakmica na putu ka Austriji - istakao je 43-godišnji Cetinjanin na početku intervjua.

Da li ste pred stručne štabove postavili ciljeve za ta dva takmičenja?

- Moramo da imamo ciljeve, naravno. Primarno za žensku reprezentaciju je da se plasira među sedam ekipa, kako bi učestvovala na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. To bi bila potvrda kvaliteta, a i postigli bismo kontinuitet nastupa na najvećem sportskom događaju na svijetu. Ovoj generaciji rukometašica nedostaje medalja sa Svjetskog prvenstva i naravno da bi to bio ogroman uspjeh. Što se muškaraca tiče, poučeni iskustvima i nastupima na prvenstvima Evrope, cilj je pobjeda koju još nemamo, kao i plasman u drugi krug. Na osnovu svega do sada viđenog, imamo vrlo dobru, perspektivnu reprezentaciju, koja je vrlo mlada i ima veliki potencijal. Prolazak u glavnu fazu bi za sve njih kao tim, ali i pojedinačno, bio stepenica više.

Kada ste vi igrali 2008. u Norveškoj, bio vam je dovoljan i bod protiv Rusije za plasman u drugu fazu, sada će vjerovatno biti neophodno bar tri, jer prolaze samo dvije selekcije. Da li razmišljate i o kvalifikacijama za Olimpijske igre, koje bi „lavovi” izborili ako bi bili među osam najboljih?

- Jeste komplikovana situacija, jer su u ovom sistemu takmičenja za plasman u glavnu fazu neophodne dvije pobjede ili jedna, uz remi. Naravno da bismo razmišljali i o Olimpijskim igrama, ali je plasman u glavnu fazu prva stepenica. I kada sam bio igrač, smatrao sam da na ekipu ne bi trebalo stavljati preveliki pritisak. Ne mora da se pobijedi nijedna utakmica, ali pristup mora da bude savršen, onakav kakav su momci imali protiv Danske i Ukrajine. Ubijeđen sam da, sa takvim pristupom, naravno kada su svi igrači zdravi, možemo da udarimo na bilo koga.

Mušku reprezentaciju vode vaši nekadašnji saigrači, Zoran Roganović kao selektor i Draško Mrvaljević kao direktor. Kako ste zadovoljni s njima?

- Nakon početka kvalifikacija, koji rezultatski nije bio dobar, postavljalo se pitanje da li je to dobar izbor. Ali, poslije svega - plasmana na EHF Euro, svih onih utakmica i naročito zbog vremena koje lično provodim sa njima, ubijeđen sam da je to bio pravi izbor. Zoran i Draško imaju lijep odnos sa igračima, bave se njima, imamo zdravu grupu rukometaša koja je fokurisana samo na igru i ono što bi trebalo da se pruži na terenu. Kao predsjednik Saveza se trudim da sve ostale stvari, koje su periferne, a veoma su bitne, obezbijedim - da imaju pristojne uslove, da ne moraju da razmišljaju o nečem drugom i da rasipaju energiju. Selektor i ovi momci zaslužuju da imaju rezultat iza sebe, vrijeme će pokazati da li će to tako biti.

Rekli ste da je bilo očekivano da se „lavice” pojave u Japanu, ali je bilo mnogo muke protiv Češke u baražu.

- Bilo je dosta komplikovano ljetos protiv Češke, ali mi ulivaju povjerenje posljednje dvije utakmice. Bila je dobra energija, djevojke su bile rastrčane, lako smo dobili oba meča i takve utakmice su nam bile potrebne nakon duela sa Češkom. Brinu me samo povrede, jer mi nemamo preveliki broj kvalitetnih igračica da bi moglo da se ne osjeti odsustvo Milene, Marine, Đurđine ili bilo koje druge. Iskreno se nadam da će sve biti zdrave - zaključio je Kapisoda.

Teže je biti predsjednik nego što sam mislio

Kapisoda je devet mjeseci na kormilu RSCG i priznaje da je posao teži nego što je očekivao.

- Imam milion stvari o kojima moram da vodim računa. Volim da je sve pod konac, trudim se da tako bude. Imao sam muke da uredim papirologiju, jer je u procesu bila preregistracija po novom Zakonu o sportu. Trebalo je u određenom roku da se sve to uradi, što je bio uslov da bismo učestvovali na konkursu. Sve me je to pritiskalo i „izbombardovalo” čim sam došao, ali Ministarstvo sporta nam se našlo kao partner i imamo kontinuiranu podršku - kaže Kapisoda.

RSCG je do njegovog dolaska bio prilično zatvoren, do informacija se teško dolazilo, ali je to brzo riješeno.

- Mislim i da smo veliki problem riješili angažovanjem medija menadžera, to nas je sve mučilo u prethodnom periodu, jer nije funkcionisalo kako bi trebalo.

Nedavno je potpisan četvorogodišnji ugovor sa „Hummelom”, koji je dugo najavljivan.

- To je dobar potez. Nadam se da smo konačno riješili pitanje opreme u periodu od četiri godine, jer će sve naše seniorske i mlađe selekcije nositi najnovije kolekcije. Veliki posao je odrađen i što su repovi iz prošlosti u velikoj mjeri sanirani, nadam se da ćemo za godinu moći normalno da funkcionišemo.

Ne razumijem da neko neće da igra za Crnu Goru

Crna Gora ima jako malu bazu igrača, ali ih i pored toga gubi. Nekoliko igrača se odlučilo da nosi dres Srbije, a nedavno je Cetinjanin Miljan Vujović počeo da brani za Sloveniju. I Branko Vujović se bio obećao Poljskoj, pa se predomislio, a Katar je praktično sve bio dogovorio sa Vukom Borozanom i Nebojšem Simićem.

- To je bio nekakav trend, što mi nikako ne sviđa. Nikada nisam razumio te stvari, nadam se da se ubuduće neće dešavati. Moramo da pazimo na svako dijete i svakog igrača, jer imamo malu bazu i nemamo luksuz da se razbacujemo. Moram da priznam da se i veliki broj igrača svakog časa javlja sa željom da nastupa za nas, pozivaju se na veze sa Crnom Gorom, pretke... Moraćemo u narednom periodu da „bacimo oko” i na nekog od tih igrača, da vidimo da li su nam potrebni.

U ženskom rukometu je druga strana te medalje. Za „lavice” je igralo nekoliko Srpkinja i Mađarica Gabrijela Kindl (sada Markoč), a nedavno je debitovala Hrvatica Marta Batinović.

- Smatram da je ženska reprezentacija dobila mnogo angažovanjem Marte Batinović. To je pravi, iskusni golman, koji je puno godina bio u Budućnosti i potpuno je dio grupe, što se i vidjelo na okupljanju u septembru.

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve