Priznanja najuspješnijim pojedincima u šest kategorija u 2021. godini uručena su u prostorijama Rukometnog saveza Crne Gore. Najbolja igračica naše države u inostranstvu je lijevi bek francuskog Bresta Đurđina Jauković, dok je isto priznanje u muškoj konkurenciji pripalo desnom beku poljskog Kielcea Branku Vujoviću. Lijevi bek Lovćena Vuk Latković je najbolji igrač Crne Gore, a desno krilo Jovanka Radičević najbolja igračica u godini na izmaku. Priznanja za najbolju mladu igračicu, odnosno igrača pripala su desnom beku Budućnosti Bemax Jeleni Vukčević i lijevom beku slovenačkog Celja Radošu Premoviću.

Priznanja najuspješnijima uručio je predsjednik Saveza Petar Kapisoda, a događaju zbog klupskih obaveza nijesu prisustvovali Radičević i Premović.

Jauković je prošle sezone sa francuskim Brestom osvojila duplu krunu, a jedna je od najzaslužnijih što je njen tim stigao do finala Lige šampiona, u kojem je poražen od norveškog Vajpersa. Zbog teške povrede, propustila je nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u Španiji, a očekuje da će se vratiti u nacionalni tim na Evropskom prvenstvu, čiji će jedan od domaćina, u novembru naredne godin, biti Crna Gora.

- Prije svega bih se zahvalila Savezu na priznanju. Čast i privilegija je biti među najboljima, za mene je ovo bila sezona iz snova, da se nažalost, nije desila povreda. Ovo je moja prva sezona van Crne Gore, osvojila sam prvenstvo i Kup u Francuskoj, igrale smo i finale Lige šampiona. Na kraju je kao kruna godine došla i ova nagrada, koja mi je podstrek da se što prije vratim na teren. Vjerujem da ću biti spremna za početak naredne sezone, jer ne želim da žurim, a očekivanja su da se u najboljem slučaju vratim na teren u maju. U mislima mi je dakle, nova sezona i Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Crnoj Gori. Želim da se što bolje spremim i bez rizika uđem u novu sezonu – kazala je Jauković.

Sjajnu sezonu imao je i Branko Vujović u dresu poljskog Kielcea, koji je trenutno lider grupe u Ligi šampiona, ispred velikana kao što su Pari Sen Žermen, Vesprem, Barselona i Flensburg. Sa nacionalnim timom uskoro ga očekuje Evropsko prvenstvo, a od naredne sezone će nastupati u najjačoj ligi u Evropi, jer je potpisao ugovor sa njemačkim Hanoverom.

- Zahvalio bih se Savezu na priznanju, istovremeno čestitao i svim ostalima koji su proglašeni za najbolje. Ovo je velika čast i motiv za naredni period. Uskoro nas očekuje Evropsko prvenstvo, a vjerujem da je vrijeme da se predstavimo u najboljem svjetlu i ostvarimo dobar rezultat. Ne želim da tražim alibi, ali mora se priznati da je grupa veoma teška. To nas sigurno neće spriječiti da damo sve od sebe da prođemo u glavnu rundu. Što se tiče očekivanja na klupskom planu, sa Kielceom sam trenutno na prvom mjesto u grupi Lige šampiona, nadam se da će tako i ostati, iako su protivnici veoma jaki, giganti evropskog rukometa. Ipak, pokazali smo da možemo da igramo protiv svih i da imamo dobru ekipu. Sljedeće sezone prelazim u Bundesligu, svi znamo da je to jedna od najjačih liga u svijetu. Do sada nijesam igrao u tom prvenstvu, ali vjerujem da ću se prikazati u najboljem svjetlu – kazao je Vujović.

Radičević je prošle sezona bila najbolja igračica Budućnosti u Ligi šampiona, koju je završila kao četvrti strijelac takmičenja. Budućnost je imala odličnu sezonu u elitnom takmičenju i izborila plasman među osam najboljih timova. Kao kapitenka je predvodila reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje su „lavice“ stigle do četvrtfinala i na Svjetskom prvenstvu u Španiji, na kojem je značajno oslabljeni i podmlađeni sastav ispunio cilj plasmanom u drugu fazu.

Lovćen je nastavio dominaciju na crnogorskoj sceni, a Latković bio jedan od najzaslužnijih za duplu krunu najtrofejnijeg muškog kluba u našoj državi.

Priznanja u kategoriji onih koji su budućnost crnogorskog rukometa pripala su Jeleni Vukčević, koja je kao kapitenka kadetske reprezentacije osvojila osmo mjesto na Evropskom prvenstvu u Podgorici, a nedavno je priključena prvom timu Budućnosti Bemax i upisala je dva gola na debiju u Ligi šampiona, te Radošu Premoviću, juniorskom reprezentativcu naše države koja je izborila plasman u A diviziju evropskog rukometa, a koji je nedavno potpisao ugovor sa slovenačkim Celjem.