Borba na parketu je trajala kratko, a nastavlja se daleko od njega - saopštenjima klubova.

RK Lovćen je odgovorio na stav RK Komovi, koji je u otvorenom pismu ministru sporta i mladih Nikoli Janoviću tražio da se razmotri odluka da Cetinjani budu proglašeni za prvaka.

Odgovorio je predsjednik Lovćena, Vido Đakonović, a njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti.

“Prije svega, izvinjavamo se što nemamo vremena da vam se, u ovom odgovoru, posvetimo u istoj mjeri u kojoj smo se posvetili prijateljima iz Tivta. Ne bavimo se nezvaničnim infomacijama i kuloarskim pričama, pa zato. Da ne mislite da je nešto drugo u pitanju.

Pošto ste i vi, očigledno, skloni teorijama i zavjerama, upućujemo vas, što se plasmana i borbe na terenu tiče, na realne i utemeljene činjenice iznesene kroz odgovore RK Partizan 1949. Bez ikakvog cinizima.

Kažete da ne mogu odlučivati klubovi iz Druge i iz ženskih liga. Glasaste li vi na posljednjoj Skupštini RSCG za usvajanje Statuta po kojem svaki klub ima pravo na jedan glas, osim ŽRK Budućnost, koji kao osvajač Lige šampiona, ima tri glasa? Nešto vam tu nije jasno? Ili, možda nijeste bili prisutni, ali nijeste izrazili neslaganje? Djeluje pomalo diskriminatrorski vaša izjava u tom dijelu, zar ne?

Rekoste i da imate nezvanične infomacije, da će bez ikakve dileme, novčana sredstva u visini od 30% koje dodjeljuje Ministarstvo sporta pripasti ekipi kojoj je dodijeljena titula. Vidite li kontradiktornost - nezvanične informacije, a istovremeno bez ikakve dileme? Nešto ste pomiješali ili nijeste dobro razumjeli ministra Janovića. Ili nijeste ni htjeli da ga razumijete. Da pokušamo onda na sljedeći način da vam otklonimo dilemu.

Ministarstvo sporta, na osnovu javnog konkursa, dodjeljuje sredstva nacionalnim savezima. Konkretno RSCG, da mi znamo, od tako dobijenog iznosa nije, do sad, procentualno opredjeljivao sredstva klubovima.

Ove godine, i to zbog pandemije, Ministarstvo je dalo instrukcije savezima, pa tako i RSCG u cilju utvrđivanja reprograma već uplaćenih sredstava od strane Ministarstva prema savezima, i to kako bi se stvorili uslovi da se budžetska sredstva Saveza preusmjere dominantno za pomoć klubovima.

Ako ste mislili na podjelu tih sredstava, koja tek treba da uslijedi od RSCG, a na osnovu posebne saglasnosti Ministarstva sporta, javno vam, bez ikakve dileme, obećavamo da ćemo, ako dobijemo 30% novčanih sredstava od tako utvrđenog reprograma, iste u cjelosti pokloniti vama ili nekoj humanitarnoj organizaciji, kako vi odlučite.

Što ćemo ako sredstva koja, na osnovu rebalansa, treba da podijeli RSCG budu podijeljena tako da svi klubovi Prve lige dobiju isti iznos, takođe i svi drugovi Druge lige isti iznos, i da svaki klub, za mlađe kategorije dobija isti iznos?

Naše prilično zvanične informacije govore da će biti tako. A zvanične informacije se dobijaju zvaničnim putem, ne po principu rekla-kazala. ‘Oćete li, onda vi, sredstva koja tako dobijete, pokloniti nekoj humanitrnoj organizaciji?

Ako ste mislili na neku drugu procentualnu podjelu, od bilo koga, nama je nepoznata, i slobodno nas informišite o čemu se radi. Bili bismo zahvalni. Ako takve “podjele” nema, onda obmanjujete javnost, a nama spočitavate perfidnost u saopštenjima. Neće biti da tu ima neke logike.

Nabrojaste baš puno nacionalnih rukometnih saveza koji su donijeli odluku za koju vi mislite da je ispravna i poštena. Tako navedoste - Mađarska, i tu se zaustaviste. Zašto?

Mora da ste zaboravili da je identičnu odluku kao RSCG, koju smatrate kontraverznom, donijela i Njemačka i Francuska, i Švedska, Danska, Poljska, Slovenija, Bosna, Makedonija. Pominjete i odluku Odbojkaškog saveza. Znate li da su proglasili stanje na tabeli u trenutku prekida kao konačno? Kao i RSCG. Pročitajte ponovo.

Shatite kako ‘oćete - najiskrenije vam želimo da energiju koju ste uložili posljednjih godina i dalje nastavite usmjeravati u cilju napretka vašeg kluba, jer je to posebno značajno i za crnogorski rukomet.

Plasiranje paušalnih i neutemeljenih izjava putem saopštenja, na koja odgovaramo jer smo prinuđeni budući da nas neosnovano “prozivate”, a ne zato što bismo to htjeli, ne koristi ni vama, ni crnogorskom rukometu”, piše u dopisu Đakonovića.

Pratite nas!