Na Mediteranskom prvenstvu, kadeti Crne Gore su drugu godinu zaredom osvojili srebro.

Tim Brana Božovića je u sjajnom finalu dugo jurio Španiju, bio blizu zlata, ali je na kraju morao da prizna poraz (32:29).

Ali, pokazalo se da talentovana generacija ima kvalitet za ono najvažnije u ovoj godini - Evropsko prvenstvo B divizije u Podgorici, na kojem će pokušati da se domogne elite.

- Ovo je samo jedan od puteva u građenju osnovnog cilja - plasmana u A diviziju. Prošle godine smo bili finalisti i, znajući s kim idem u Grčku, nerealan bih bio kad bih rekao da nismo išli na 1. mjesto. Momci su sve maksimalno odradili, snalazili se u hodu, jer smo mijenjali koncepciju igre i probali neke odbrane koje nismo ni vježbali. I na tom planu su položili ispit, odradili su posao kako valja - rekao je Božović na pres konferenciji u prostorijama RSCG.

Selektor talentovane generacije je zadovoljan srebrom, ali...

- Kada smo odigrali prvu utakmicu sa Španijom i bili joj blizu, jer smo u dvije trećine bili odlični, to nam je dalo za pravo da gajimo nadu da možemo da pobijedimo u finalu. Falile su nam možda dvije-tri odbrane golmana da bismo pobijedili, ali momcima ne mogu ništa da zamjerim. Dali su sve od sebe, i oni na terenu i oni na klupi su imali pravi odnos. Biti između Španije i Hrvatske, koji su finalisti seniorskog prvenstva Evrope, nije mala stvar. To nam daje za pravo da vjerujemo u ove momke, a ovaj poraz je samo slamčica koja daje dodatnu ozbiljnost i čini da ostanemo fokusirani na glavni cilj - ulazak u A diviziju.

B prvenstvo Evrope je u avgustu u Podgorici, na njemu će “crveni” tražiti prvi plasman na veliko takmičenje u mlađim kategorijama. Do sada se jednom nastupilo, ali tada je Crna Gora bila domaćin. Božović smatra da njegov tim ima sve što je potrebno da taj cilj ispuno.

- Ovoj ekipi ništa ne fali ništa, mislim da smo na pravom putu. Gradimo pravu energiju, neophodno je odnos svih bude ozbiljan da bismo napravili taj uspjeh. Na Mediteranskom prvenstvu su nam falili Abramović i Mijušković iz Slovenije, ali nijednom nisam pomenuo igračima da je to hendikep, jer smo htjeli da idemo pravim putem. Pred nama je još jakih utakmica i mjerenja sa vršnjacima, a učestvovaćemo na turniru u Bugojnu krajem marta i početkom aprila, gdje će biti 12 reprezentacija, od kojih su mnoge iz Top 10. Prošle godine smo odigrali dosta utakmica protiv starijih i na osnovu toga što smo pokazali, mislim da u svom godištu imamo šta da kažemo.

U finalu protiv Španije je presudio gol rivala za 31:29 minut prije kraja, kada je prijetio pasivan napad. Tada je srednji bek pronašao lijevo krilo, koje je iz malog ugla pogodilo mrežu.

- To je ono što sam rekao, da su nam falile dvije odbrane golmana za zlato. Nismo imal pravi fokus, pričali smo o tome da Španci imaju vrlo brz prenos lopte sa srednjeg beka na krilo. To je sada prošlost, predstoji nam dobar rad sa golmanima da bismo zaokružili cjelinu - zaključio je Božović.