Stigla je vijest koja se dugo čekala - Češka je odustala od Svjetskog prvenstva i umjesto nje u Egipat ide Sjeverna Makedonija.

Čak 12 igrača i svih pet članova stručnog štaba Češke je zaraženo koronavirusom, zbog čega je Savez te zemlje obavijestio IHF da odustaje.

Prvi na listi čekanja su bili Makedonci, koji su bili 15. na Evropskom prvenstvu.

Sljedeća na listi je Švajcarska, potom slijedi Holandija, a onda i Crna Gora. Moguće je da će sve tri te selekcije dobiti poziv za nastaup u Egiptu, jer mnoge reprezentacije imaju muka sa koronom.

Zelenortska Ostrva su u karantinu u Portugalu, jer je sedam igrača zaraženo, a u reprezentaciji SAD čak 18!

- Poslaćemo 12 igrača u Egipat. Nemamo bekova, ali bar imamo golmana. Ne znam kako se ovo desilo, jer smo bili negativni na više testiranja. Moguće je da se virus proširio kada su se posljednji igrači pridružili - rekao je selektor Amerikanaca, Šveđanin Robert Hedin.

I Brazilci su u nevoljama, jer su zbog pet pozitivnih slučajeva morali da pomjere put iz Portugala u Egipat. Ako ne bude novih, sjutra će se zaputiti ka Kairu.

Ali ako se virus raširio, eto šanse za ekipe koje su na listi čekanja. Mada je teško sve sada organizovati i praktično „u pucanj” putovati na Svjetsko prvenstvo.

Pratite nas!