Rukometni savez Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Petrom Kapisodom, napravio je krupne korake u rješavanju mnogih pitanja i poboljšanju funkcionisanja ovog sporta.

Savez se na početku mandata novog rukovodstva suočio sa dva velika izazova, koja su uspješno riješena, a izmirivanje zaostalih finansijskih obaveza i trenutna pozicija govori da nemaju nikakvih dugova, što je možda i najveći uspjeh novog rukovodstva.

Savez je ne samo izmirio naslijeđene obaveze, već je uspio i da obezbijedi redovno finansiranje tekućih obaveza i aktivnosti koje su predviđene godišnjim programom rada.

Lijepa slika sa jasnim signalima stizala je i stiže sa terena, gdje momci i đevojke pokazuju potencijal i prave rezultate na koje je Savez ponosan. Posebna priča su mladi. Na važnu i osjetljivu temu se na brižan način gleda i sa puno pažnje vodi računa.

O svemu ovome, nastupu naših „lavica” na Evropskom prvenstvu u Danskoj, razgovarali smo sa Kapisodom. Za naš portal, prvi čovjek RSCG odgovorio je na pitanja koja su usko vezana i za kancelariju i za teren.

Uskoro se bliži druga godišnjica otkada ste predsjednik RSCG. Kakvo stanje ste zatekli kada ste preuzeli dužnost od Zorana Radojičića?

 - Savez se na početku mandata novog rukovodstva suočio sa dva velika izazova, a to su rješavanje problema nagomilanih finansijskih obaveza, te potreba usklađivanja organizacije i svih akata sa novim Zakonom o sportu. Novi Upravni odbor Saveza je nakon uvida u finansijsku dokumentaciju utvrdio iznos obaveza, radilo se o iznosu od skoro 300.000 eura, što je uključivalo zaostale obaveze prema zaposlenima, selektorima, dobavljačima, sudijskoj organizaciji itd. Navedeno je predstavljalo ogroman teret i prepreku za normalno funkcionisanje Saveza. Već na početku mandata novog rukovodstva, potpisani su prvi sponzorski ugovori što je bila potvrda sve većeg broja uspješnih kompanija koje žele da sarađuju za Savezom, te osnov za izmirivanje dijela naslijeđenih finansijskih obaveza. Na konkursu Ministarstva sporta i mladih za 2019. godinu dobijena su značajna sredstva koja su omogućila redovno finansiranje svih aktivnosti predviđenih programom kojim je Savez aplicirao na konkursu. U pitanju su namjenski opredijeljena sredstva koja su već tri puta opravdana dostavljanjem uredne dokumentacije, te polugodišnjih i godišnjih finansijskih izvještaja resornom ministarstvu. Do sada nije bilo nijedne primjedbe od strane Ministarstva na namjensko trošenje sredstava. Savez je, takođe, bio u obavezi da sprovede usklađivanje svih akata sa novim Zakonom o sportu, pod čim se podrazumijevaju novi Statut, kao i cjelokupna druga pravna regulativa, na koju je Savez dobio saglasnost resornog Ministarstva sporta i mladih, bez primjedbi. Navedeno je bilo uslov za apliciranje na godišnji konkurs Ministarstva za sufinansiranje sportskih organizacija. Cjelokupan proces je trajao 45 dana.

Nedavno je na Skupštini RSCG predstavljen izvještaj revizora, u kojem se navodi da je dug koji ste naslijedili izmiren. Da li je to najveći uspjeh vas i vaše administracije?

- Izmirivanje zaostalih finansijskih obaveza i trenutna pozicija koja govori da nemamo nikakvih finansijskih obaveza, svakako je možda i najveći uspjeh novog rukovodstva. Savez je ne samo izmirio naslijeđene obaveze, već je uspio i da obezbijedi redovno finansiranje tekućih obaveza i aktivnosti koje su predviđene godišnjim programom rada. O tome svjedoči i izvještaj nezavisnog revizora koji je dao pozitivno mišljenje na finansijsko poslovanje Saveza i to bez ijedne primjedbe! Takođe, Poreska uprava je izdala potvrdu da Savez nema obaveza po osnovu poreza i drugih doprinosa prema tom organu državne uprave, što je još jedan podatak koji ide u prilog našem uspješnom poslovanju. U protekle gotovo dvije godine, nijesmo se bavili samo sređivanjem finansijske situacije, već smo napravili brojne iskorake i u drugim oblastima. Ovom prilikom naveo bih da je nastavljen kontinuitet učešća naših reprezentacija na najvećim međunarodnim takmičenjima, da uspješno sprovodimo program edukacije trenera, organizacije reprezentativnog kampa na Ivanovim Koritima, ali i promocije mini rukometa, čime dajemo doprinos razvoju našeg sporta širom države. Imamo odličnu komunikaciju sa EHF-om i IHF-om, resornim ministarstvom i Crnogorskim olimpijskim komitetom, koji su ključna podrška svim našim aktivnostima. Takođe, Savez je dobio novi vizuelni identitet nakon sprovedenog javnog konkursa, izradili smo i novi zvanični sajt sa savremenom statistikom, te obezbijedili snimanje svih utakmica na nacionalnom nivou, što je osnov regularnosti takmičenja. Unaprijedili smo i vidljivost na društvenim mrežama, te komunikaciju sa medijima, partnerima i sponzorima, smatrajući to veoma značajnim segmentom funkcionisanja svake uspješne sportske organizacije.

Kako ste zadovoljni rezultatima koje su ostvarile seniorske reprezentacije tokom vašeg mandata?

- Nastavljen je kontinuitet učešća na najvećim međunarodnim takmičenjima u konkurenciji seniora i seniorki, a na posljednjim takmičenjima na kojima su učestvovali ostvarili zapažene rezultate. Seniorke su na SP u Japanu osvojile peto mjesto, a gol ih je dijelio od borbe za medalju. To je najveći uspjeh „lavica” na prvenstvima svijeta. Seniori su u Austriji probili led i ostvarili prvu pobjedu na šampionatima Evrope, izborili direktan plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo, koji je nažalost, otkazan zbog pandemije novog virusa. Još, ipak, postoji šansa da „lavovi” dobiju specijalu pozivnicu za učešće na planetarnoj smotri u Egiptu. Od naših seniorskih reprezentacija prije svega očekujemo da budu redovni učesnici najvećih takmičenja, a brojni su faktori od kojih zavise i očekivanja od učešća na tim smotrama. U svakom slučaju, obje selekcije su imale zapažene rezultate u proteklom periodu i vjerujem da će taj trend biti nastavljen, uz posebno isticanje činjenice da je atmosfera u timu na najvišem nivou. I momci i djevojke na svakom meču i na svakom treningu pokazuju izuzetan odnos prema dresu sa državnim grbom.

Rukometašice učestvuju na Evropskom prvenstvu u Danskoj. Šta je cilj koji ste postavili pred igračice i stručni štab?

- Seniorke su nas u proteklih 14 godina, od obnove nezavisnosti, navikle na sjajne rezultate, pa su očekivanja uvijek velika, što ponekad i nije realno. To je slučaj i sa predstojećim prvenstvom Evrope, naročito kada uzmemo u obzir činjenicu da nećemo biti kompletni. Suvišno je govoriti što za Crnu Goru znači odsustvo jednog igrača ili igračice, imajući u vidu malu bazu koju imamo, a sada smo u situaciji da u Dansku putujemo bez čak četiri igračice iz startne postave sa posljednjeg velikog takmičenja na kojem su „lavice” nastupile, a to je Svjetsko prvenstvo u Japanu. U odnosu na to takmičenje, u sastavu neće biti Katarina Bulatović, Milena Raičević, Marina Rajčić i Tatjana Brnović. U takvim okolnostima, te u veoma jakoj konkurenciji u grupi u kojoj su rivali šampion Evrope - Francuska, domaćin Danska i Slovenija koja dolazi u jakom sastavu, glavni cilj je plasman u glavnu rundu. Vjerujem da će naše djevojke i stručni štab uspjeti da se dobro pripreme, da će pružiti maksimum u svim mečevima u Herningu i da mogu do jedne pobjede koja bi ih odvela u drugu fazu, što bi u ovom trenutku predstavljao veliki uspjeh.

Muška seniorska reprezentacija zbog pandemije koronavirusa nije igrala baraž za Svjetsko prvenstvo. Koliki je hendikep što će biti propušten šampionat u Egiptu?

- Nakon zapaženog nastupa na Evropskom prvenstvu u januaru, seniori su za protivnika u baražu dobili Češku, protiv koje bi imali realne šanse da izbore plasman na Svjetsko prvenstvo. Nažalost, tu priliku nijesu ni dobili zbog pandemije koronavirusa, zbog čega je ostala samo nada da se može dobiti specijalna pozivnica IHF-a za učešće na šampionatu u Egiptu. Suvišno je govoriti koliko je značajno učešće na najvećim takmičenjima, jer je kontinuitet ono što je najpotrebnije odličnoj generaciji seniora koju imamo. Momci imaju veliki potencijal, stručni štab takođe, radi odličan posao, a atmosfera koju smo izgradili, daje nam za pravo da možemo da očekujemo dobre rezultate i u narednom periodu. Odnos prema nacionalnom timu nikada nije bio upitan kada su u pitanju seniori, najvažnije je da u svakoj akciji budu kompletni, jer kada je tako, onda ne treba da brinemo da će pružiti maksimum i da se mogu očekivati dobri rezultati. I dalje vjerujem da postoji nada u dobijanje specijalne pozivnice za učešće na prvenstvu u Egiptu, ali bez obzira na to, pred nama je veliki cilj da izborimo učešće na prvenstvu Evrope.

„Lavovi” su počeli kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali zbog korone nije bilo čak devet igrača na gostovanju Rumuniji. Da li je taj meč mogao da se odloži i smatrate li da bi taj poraz mogao da napravi probleme u želji da se ekipa domogne EP u Mađarskoj i Slovačkoj?

- Duel u Baja Mareu za nas je došao u veoma nepovoljnom trenutku, ali na raspored koji je određen još nakon žrijeba, ne možemo da utičemo. Takođe, pravila Evropske rukometne federacije su jasna i nije postojala mogućnost da se meč odloži, iako smo znali da su nam šanse značajno smanjene u situaciji kada, praktično, nemamo na raspolaganju pola tima. Već sam naveo da jedino kada smo kompletni možemo da budemo konkurentni svim protivnicima, dok je u situaciji kada nedostaje pola tima, od kojih bi tri-četiri igrača bila i u startnoj postavi, nerealno da očekujemo dobar rezultat. Svakako da je sada put ka prvenstvu Evrope značajno otežan, ali vjerujem da i dalje sve zavisi od nas. Treba se prisjetiti prošlih kvalifikacija kada je nakon remija protiv Farskih Ostrva i ubjedljivog poraza od Ukrajine sve izgledalo izgubljeno, ali se situacija u potpunosti promijenila u našu korist nakon veličanstvene pobjede protiv svjetskog i olimpijskog šampiona Danske u Podgorici. I sada ćemo, ukoliko želimo na Evropsko prvenstvo, morati da srušimo jednog velikana svjetskog rukometa, a to je Švedska, protiv koje ćemo igrati dvomeč u januaru naredne godine. Istorija, međutim, pokazuje da smo znali da slavimo i protiv Švedske kada je bilo najpotrebnije, pa vjerujem da to ni sada nije nemoguća misija. Sve će naravno zavisiti od toga u kojem sastavu ćemo nastupiti, pa je najvažnije da svi igrači budu zdravi, da se u januaru okupimo u kompletnom sastavu, a ukoliko bude tako i uz maksimalan pristup u koji ne sumnjam, vjerujem da možemo do iznenađenja koje bi širom otvorilo vrata Evropskog prvenstva.

Kako ocjenjujete domaća takmičenja i koliko će pionirske lige uticati na popularizaciju rukometa u Crnoj Gori?

- Utisak je da je kvalitet takmičenja u nacionalnim ligama na višem nivou i da svakog vikenda imamo sve veći broj zanimljivih mečeva. Svi u rukometnom sportu treba da radimo na tome da svake sezone imamo što više klubova koji će imati visoke ambicije i raditi na razvoju igrača, jer samo iz jake konkurencije možemo doći do potrebnog kvaliteta. Imamo malu bazu, neki rukometni centri više nemaju timove kvaliteta koji je nekada bio prisutan, zbog čega je potrebno raditi na razvoju rukometa u svim opštinama koje imaju tradiciju, a sve uz podršku nadležnih institucija, lokalnih samouprava i partnera i sponzora koji treba da prepoznaju interes za ulaganje. Pionirske lige su segment kome posvećujemo veliku pažnju, jer iz kvantiteta koji imamo u uzrastu igračica i igrača rođenih 2006. i 2008. godine, treba da dođemo i do kvaliteta, odnosno pojedinaca koji će kroz mlađe uzraste, uspjeti da izrastu u velike igrače. Savez je potpisao ugovor sa portalom MNE rukomet, koji između ostalog podrazumijeva snimanje svih utakmica pionirskih liga u kojima se na godišnjem nivou odigra više od 200 utakmica. Pionirske lige su ove sezone dobile na značaju, jer se iste snimaju i emituju na YouTube kanalu portala MNE rukomet, čime je povećana vidljivost i dat doprinos popularizaciji takmičenja u najmlađem uzrastu.

U Prvoj ligi za muškarce igra dosta veterana. Da li razmišljate da poput nekih drugih Saveza uvedete ograničenja i obavezu da na tarenu stalno bude nekoliko mladih rukometaša?

- Veoma je značajno da što više mladih igrača dobije priliku u svojim klubovima, jer sam uvjeren da u svim timovima imamo dosta mladih koji posjeduju značajan potencijal i mogu da iznesu teret igranja u Prvoj ligi. I za reprezentativne selekcije je veoma značajno da mladi igrači imaju adekvatnu minutažu u svojim klubovima, jer se samo na taj način obezbjeđuje se potreban kontinuitet, kako bi na pravi način razvijali svoje karijere. Imamo pozitivan primjer kadetskih reprezentivaca naše države Radojice Čepića i Arsenija Dragaševića, koji su iz Rudara napravili transfer u Celje, klub koji je učesnik Lige šampiona. I jedan i drugi su se upisali u strijelce u najkvalitetnijem evropskom takmičenju, a Čepić je nedavno u duelu protiv Rumunije debitovao u dresu A tima. Siguran sam da imamo još igrača koji su veliki potencijal, samo je potrebno da dobiju šansu u svojim klubovima, te da se sa njima radi ozbiljno i posvećeno, kako bi, uz stručan rad, došli do potrebnog nivoa. Vezano za ograničenje i obavezu da na terenu u svako trenutku bude nekoliko mladih igrača, što je primjer koji imamo u košarkaškim takmičenjima u Crnoj Gori, stava sam da je potrebno pronaći pravu mjeru između želje da se ostvari dobar rezultat za koji je potrebno da u timu imate i iskusnije igrače i nastojanja da se pruži adekvatna prilika mladim igračima. Uvođenje obaveze je jedna vrsta pritiska na klubove, tako da je potrebno sagledati sve moguće aspekte prije nego što bi se, eventualno, usvojila navedena odluka. Možda uvođenje obaveze i nametanje određenih pravila nije potrebno, već treba da radimo na tome da promijenimo svijest klubova, koji treba da razmišljaju dugoročno, oslanjajujući se na sopstvenu bazu, iz koje će siguran sam, nastati i dobar rezultat nakon određenog perioda. Preduslov je naravno, da se sa mladim i talentovanim igračima koje imamo u svim rukometnim centrima, radi na pravi način, te da se vjeruje u njih i onda kada rezultati nijesu u skladu sa očekivanjima.

Razlaz sa Johansonom prije EP - logično rješenje

Koji je bio razlog da dogovorite raskid saradnje sa Perom Johansonom 12 dana pred EP?

- Ranije je bilo poznato, a to smo i javno objavili, da neće biti nastavljena saradnja sa Perom Johansonom koji je imao ugovor do kraja ove godine. Detaljno smo sagledali sve aspekte prije donošenja odluke da li Johansonu treba povjeriti vođenje ekipe na predstojećem prvenstvu u Danskoj ili je racionalnije da ekipu predvodi novi selektor, kome će to ujedno, biti i jedina prilika da se upozna sa ekipom uoči olimpijskog kvalifikacionog turnira koji nas očekuje u martu naredne godine. Nakon što smo detaljno razmotrili to pitanje, donijeli smo, vjerujem, jedino logično rješenje, te imenovali novog šefa stučnog štaba. Novi selektor će u Danskoj imati priliku da upozna ekipu, da osjeti atmosferu u timu i bez pritiska rezultatom, krene da je uigrava za ono što smo projektovali kao najvažniji cilj u narednom periodu, a to je kvalifikacioni turnir za Igre u Tokiju.

Povjerenje iskusnom stručnjaku

Brzo ste odreagovali, Kim Rasmusen je novi selektor, tu je i novi stručni štab. Zbog čega baš Danac i do kad ćete sa njim ugovor potpisati?

- Bili smo primorani da brzo reagujemo jer je okupljanje reprezentacije uoči Evropskog prvenstva zakazano bilo za 25. novembar. Ukazali smo povjerenje iskusnom stručnjaku, koji ima zapažene rezultate i na klupskom i reprezentativnom planu, naročito kao trener ĆSM Bukurešta i selektor Poljske. Za sada je dogovorena saradnja zaključno sa olimpijskim kvalifikacionim turnirom, koji se u martu naredne godine održava u Podgorici. Nakon toga, očekuju nas razgovori o eventualnom nastavku saradnje, što će, naravno, zavisiti od rezultata na turniru, jer ponavljam, od izuzetnog značaja je da ovaj tim izbori plasman na Igre u Tokiju, koje bi trebalo da budu kruna ove generacije „lavica”.

Pratite nas!

Najčitanije

  • Nedjeljno

  • Mjesečno

  • Sve