Iza rukometašica Crne Gore su prva dva meča na Olimpijskim igrama.

Na startu je upisana ubjedljiva pobjeda nad Angolom (33:22), a potom i neočekivan poraz od Japana (29:26).

Rezultate, kao i igre „lavica”, za MNE rukomet po tradiciji komentariše proslavljena crnogorska rukometašica Katarina Bulatović u rubrici „Kaćina analiza”.

„Djevojke su ušle u turnir kako bi trebalo, nije bilo ni toliko grešaka, a procenat šuta je bio visok. Sve je funkcionisalo, pogotovo u drugom poluvremenu i ušle smo u mirnu završnicu. Nismo imale većih problema, čini mi se da nikad lakša pobjeda nije ostvarena protiv Angole. Sve je izgledalo super i lepršavo, radovalo me je prvo izdanje, a onda je došao meč sa Japanom”, počinje priču Kaća.

Crna Gora je stala pred domaćinom Olimpijskih igara, koji je drugi put savladao „lavice”.

„Iz tog meča moraju da se izvuku pouke. Bilo je dosta grešaka, ishitrenih šuteva, a djevojke nisu u nekoliko situacija uspjele da iskoriste isključenja Japanki, koje su igrale grubo u odbrani. U dva navrata su bile sa četiri igračice u polju, jednom čak i sa tri. Ne sjećam se kad su Jovanka i Majda bile bez gola sa krila i sve to je uticalo na poraz. Dobra stvar je što je Dijana Mugoša iskoristila šansu, pokazala da na nju može da se računa, a na obje utakmice je zadatka bila Tanja Brnović”.

Razliku u duelu sa Japanom su napravile golmanke - Sakura Kametani je odbranila 21 šut, a Marina Rajčić i Anastasija Babović zajedno pet.

„Golmani su bili bez učinka na drugoj utakmici, tako ne može nijedna ekipa da se dobija, pa ni Japan, koji u dva kola odigrao dvije potpuno različite utakmice. Izgubio je 11 razlike od Holandije, pa onako odigrao protiv nas, iako je ostao bez najbolje odbrambene igračice u 2. poluvremenu. Problem je što su se naše djevojke slabo vraćale nazad i primale gol četiri-pet sekundi nakon što zatresu mrežu, što je neprihvatljivo u današnjem rukometu. Svi pokušavaju da igraju brže, pa čak i mi, ali moramo u oba pravca”.

Crna Gora sjutra, u 9.15 časova po našem vremenu, igra protiv Norveške. Prije četiri mjeseca tim tadašnjeg selektora Kima Rasmusena je savladao prvaka Evrope, ali su Skandinavke sada jače za fenomenalnu Noru Merk.

„Na psihološkom planu puno će nam značiti kako ćemo odigrati protiv Norveške. Vjerujem da ćemo biti puno bolje nego protiv Japana, ali mi je žao što smo pokazale neke slabosti koje će Norveška, Južna Koreja i Holandija pokušati da iskoriste. Ali, najlakše je nama da gledamo i komentarišemo, one koje su u Japanu to bolje znaju od nas”.

Najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka Olimpijskih igara je Švedska, koja je savladala Španiju 31:24, a zatim i branioca titule Rusiju čak 36:24.

„Švedska je definitivno iznenađenje. Odlično je odigrala na prvoj utakmici protiv Španije, a pogotovo na drugoj protiv Rusije, koju je dobila čak 12 razlike. Ruskinje ne liče na sebe. Španjolke su prvi meč odigrale loše, a drugi veoma dobro i savladale Francusku, koja je uvijek favorit za zlato. Pokazalo se da svako svakog može da pobijedi i mislim da nas čeka veoma uzbudljivija završnica, da će bitka za prva četiri mjesta u obje grupe biti zanimljiva. Prijatno iznenađenje je i Brazil, koji igra veoma sigurno, a Mađarice, kao i uvijek, igraju toplo-hladno. Norveška je sigurna, igra svoju igru, ne opterećuje se drugima. Norveška i Švedska su najviše pokazale, kao i Holandija, koja je lako stigla do dvije pobjede”, zaključila je Katarina Bulatović.