Đurđina Jauković sa Brestom i ruski CSKA debitovaće na zavšnom turniru Lige šampiona.  Đer je starosjedioc, a Vajpers će iz drugog pokušaja probati da dođe do čuda.

 

Sudar Đera i Bresta

Nakon 124 odigrana meča za vikend nas očekuje poslastica - fajnal-for gdje svi učesnici vidi šansu, dok je na papiru favorit mađarski tim. I upravo će ovaj ili francuski tim juriti nedjeljno finale, a derbi je zakazan za 15.15 sati.

- Trudićemo se da budemo dosljedni u obje utakmice i u odbrani i napadu. Važno je samopuzdanje i vjerujem da će djevojke pokazati koliko su dobre na terenu - kazao je Martin koji je 2018. otišao iz Đera u Rostov u neočekivano prije vremena preuzeo mjesto prvog stručnjaka.

Legndarni Španac je stvorio tim koji je skinuo prokletstvo finala i osvojio četiri od mogućih pet naslova.

Pohvalio je izdanja Bresta, vidi uigrano ekipu, sa više odlučnosti nakon osvojena dva domaća trofeja.

- Brest je tim koji već dugo igra zajedno, posebno glavne igračice poput Izabele Gulden, Ane Gros, linijskih i igračica sa krila. Imaju dobru sezonu i puni su samopouzdanja nakon pobjede nad Mecom. Znam da će biti motivisani.

Martin smatra da Brest neće imati problema zbog činjenice što debituje na F4. Vidi iskustvo u mnogim igračicama koje nose igru i svojih reprezentacija. Prije svih sa gola Sandru Toft i našu reprezentativku.

- Neće biti u nepovoljnom položaju, vjerujem da će uživati u ovom turniru.

Brest je i u ovoj sezoni sa dva remija pokazao da može da se nosi sa drim - timom. Đina smatra da Đeru ne odgovora igra njene ekipe i vjeruje da bi mogli da prikažu pun kvalitet protiv favorita na papiru.

- Nadam se da će ovaj put za mene biti treća sreća i da će moja ekipa da debiju, a potpuno rasterećena, uraditi prave stvari. Đer jeste favorit na papiru, ali mi u Mađarsku nijesmo došli kao turisti - poručila je Jauković, koja je u odličnoj formi.

Brest nikada nije pobijedio Đera, ali je nekoliko puta bio blizu - tri od posljednja četiri međusobna duela od 2019. godine završena su neriješeno (Đer je bio bolji za gol). Posljednja dva remija dogodila su se u grupnoj fazi ove sezone.

Đer je u grupi B sakupio 24 boda (10 pobjeda, četiri remija), dok se Brest plasirao na poziciji tri (iza CSKA) sa 17 bodova (šest pobeda, pet remija, tri poraza).

Zanimljivo, Đer je bio najbolji u Evropi pet puta, a plasman na F4 je istorijsko dostignuće za Brest

 

Gros najefikasnija

Slovenka Ana Gros će sigurno osvojiti krunu najboljeg strijelca sezone. Desni bek Bresta u posljednja dva meča ulazi sa 118 golova. Najbolji strijelac Đera je Veronika Kristijansen sa 83 gola, a prate je još dva beka mađarske ekipe: Minko sa 79 i Stine Oftedal sa 76.

 

Serija Đera

Đer čeka polufinalni meč iz serije od 55 utakmica bez poraza. Posljednji put izgubio je od Bukurešta u januara 2018.

Treneri, odlasci, povrede...

 

Đer je promijenio trenera nekoliko sedmica pred početak F4. Nakon poraza od FTC-a u domaćem prvenstvu Ambros Martin, koji je vodio klub do četiri od njihovih pet titula, vratio se ranije i imaće šansu ponovo da vodi tim do vrha.

Brest će se nakon ove sezone oprostiti od trenera Laurenta Bezeaua i to nakon osam godina. I Gros će napustiti Brest - ide u CSKA, dok će iz Đera Eduarda Amorim pojačati Rostov. Legenda Đera Anita Gorbic završava karijeru, kao jedina igračica koja je prešla granicu od hiljadu golova u EHF Ligi šampiona.

Brest će biti oslabljen jer ne igra Niakate, dok se Kobilinska vratila nakon odsustva od sedam mjeseci.

 

Vajpers i CSKA

U drugom polufinalu (od 18 sati) Vajpers će iz drugog pokušaja probati da dođe do trofejnog meča, dok CSKA prvi put izlazi na teren DELO EHF FINAL 4.

Iz oba tabora poručuju da će pobjednika odlučiti fizička spremnost, iako je sezona za oba tima bila teška. Igrali su tokom pandemije, prekidali utakmice, prilagođavali se, ali niko nije imao teži put od tima iz Norveške. Kod kuće je preskočio 13 mečeva LŠ, a proteklih mjeseci nisu imali puno vremena da treniraju zbog ograničenja u Norveškoj.

- Zbog zdravstvenih mjera u Norveškoj tim nije mogao da odigra mnogo mečeva ove sezone, što nije najbolja situacija. Međutim, to takođe znači da je u posljednje vrijeme bilo samo nekoliko povreda - rekao je trener Vajpersa Ole Gjekstad.

Katrine Heindahl istakla je da je ruski tim vjerovatno u boljem ritmu mečeva.

- Očekujem da će naši protivnici biti u dobroj formi, jer ove sezone nisu odigrali previše mečeva. S jedne strane su fizički manje iscrpljeni - vjerovatno su imali vremena da puno vježbaju. S druge strane, u boljoj smo formi - odigrali smo mnogo teških utakmica u posljednje vrijeme - rekla je Dankinja.

Golmanka Vajpersa Katrine Lunde kazala je da će se njen tim osloniti na brze kontre, a Heindahl je prokomentarisala da će njen tim biti spreman za ovu taktiku.

Hoće li se manje odigranih mečeva vratiti Vajpersu ili će višak energije biti ključ uspeha?

Ili će CSKA - na krilima sjajnih izdanja u LŠ i osvojene titule u domaćem prvenstvu - ohrabren samo nastaviti niz i na završnom turniru?

Timovi su stigli - spremni i motivisani - spektakl je zagarantovan.  

Pratite nas!