Utakmica je bila praktično dobijena, viza za kvalifikacije za Tokio u džepu, polufinale Svjetskog prvenstva na vidiku, ali je 15 minuta pomračenja u napadu skupo koštalo Crnu Goru.

„Lavice“ su u derbiju 5. kola grupe C poražene 27:26, iako su 17 minuta prije kraja povele 23:19. Gol odluke je dala Aleksandrina Barbosa tri sekunde prije kraja.

Izabranice Pera Johansona su bolje otvorile meč, povele 4:1, ali su „ratnice“ sa pet vezanih golova preokrenule na 6:4, a na polovini 1. poluvremena imale 10:6.

Crna Gora je u finišu prvog dijela uhvatila priključak i izjednačila na 14:14, a onda odlično otvorila 2. poluvrijeme i povela 23:19 u 43. minutu.

I umjesto da se tada prelomi meč, uslijedilo je potpuno pomračenje. Čak 11 uzastopnih napada nije iskorišteno, pa je Španija u 55. minutu preokrenula na 25:23.

Johanson je pet minuta ranije iskoristio i posljednji tajm-aut i više nikako nije mogao da zaustavi pad svog tima.

Silvija Navaro se razbranila, zaustavila šut Majde Mehmedović, a nakon što je Marina Rajčić odbranila još jedan zicer, Milena Raičević je napravila faul u napadu za 13. uzastopni „prosuti“ napad.

Nerea Pena je na tri minuta do kraja iskoristila sedmerac za 26:23, a totalno pomračenje je pokazao potpuno nerezonski šut Jelene Despotović, koji je Navaro lako ukrotila.

Poslije 15 minuta bez gola, Jovanka Radičević je iz gotovo mrtvog ugla savladala Navaro, a na 63 sekunde do kraja je Andrea Klikovac smanjila na 26:25.

Karlos Viver je uzeo tajm-aut, Španija je izgubila loptu, a Đurđina Jauković 21 sekundu prije kraja izjednačila.

Nažalost, taj gol je stigao prerano, jer je Španiji ostalo dovoljno vremena da dođe do pobjede. Jauković je sedam sekundi prije kraja dobila isključenje zbog faula nad Barbosom, koja je četiri sekunde kasnije dala gol za pobjedu.